SSD i hard diskovi za laptop

Laptop servis u prodaji ima najbolji izbor SSD i hard diskova za laptopove, odličnog kvaliteta, sa garancijom.

SSD diskovi i hard diskovi prodaja radi samo online. Uvoz je iz EU i svaki SSD ili hard disk za NAS server ima garanciju.

Ugradnju SSD diska u laptop obavlja naš servis laptop i desktop računara u Beogradu, brzo i povoljno!

Prodajemo i sve vrste adaptera za ssd i hard diskove (fioke i SATA adaptere, SAS adapter za hard disk servera HP), kao i sve potrebne flet kablove.

Takođe imamo i eksterne fioke za SSD diskove i hard diskove 2.5 inch-a, kao i 3.5 inch sa napajanjem.

Kapacitet - veličina SSD diska se kreće od 80 GB - 500 GB - 1 TB, dok upotrebu SSD diskova od 1 TB i više preporučujemo samo za čuvanje podataka ali ne i za operativni sistem.

Za potrebe Chia Coin-a SSD disk mora biti namenjen isljučivo za rudarenje i tu se zna koji disk treba izabrati ! Ako vam je potrebno uslužno plotovanje SSD/HDD diska, naš servis računara to radi brzo i cena je povoljna.

Generalno se za sistemski disk preporučuje SSD disk kapaciteta do 240 GB, sa što većom brzinom upisa i čitanja. Sam brend ssd diska ne garantuje da je disk kvalitetan u tolikoj meri pa se izbor solid state drive-a svodi na iskustvo i preporuku servisa a ne samo prodavca.

Sigurna kopija podataka sa hard diska i ssd diska

Iako će vam mnogi reći kako ne morate da brinete jer je uvek moguće izvući podatke sa oštećenog ili pokvarenog hard diska ili ssd diska, odmah vam moramo reći da ne verujete u prazne priče. Ako niste koristili RAID 1 kao opciju za bekap podataka, nema garancije da vaš disk kroz narednih 10 sekundi neće prestati da radi i da su svi podaci zauvek izgubljeni.

Vrlo lako se može desiti da podatke nije moguće povratiti ni u najsavremenije opremljenoj laboratoriji za spašavanje podataka. A, i ako je moguće, košta mnogo i pre svega će izazvati kod vas veliku frustraciju. Zato je savet da se važni podaci čuvaju na sigurnom, češće bekapuju i prebacuju na noviji disk. Takođe, dobar izbor čuvanja podataka je i uređaj koji dva diska pokreće kroz RAID mod, što znači da se sav zapis beleži istovremeno na dva diska i ako dođe do kvara na jednom, podaci su sačuvani na drugom disku. Možete pogledati odlično rešenje za čuvanje podataka u RAID-u na dva 3.5 inch diska od strane Buffalo Drive Station Duo

Spašavanje podataka sa SSD-diska i hard diskova

Naš servis računara vrši spašavanje podataka sa oštećenih i/ili neispravnih SSD i HDD diskova. Pri tome se misli čisto na stoftversko izvlačenje podataka sa memorijskih modula na SSD-u odnosno na čupanje podataka sa hard diskova koji su još uvek u kakvoj takvoj funkciji i daju mogućnost da im se pristupi. U slučaju da je nemoguće pristupiti podacima na klasičan način, i ako je potrebno da se SSD / HDD otvara kako bi se vršila popravka, u tom slučaju diskove šaljemo u laboratoriju za spašavanje podataka.

Provera loših sektora na hard disku

Windows već ima ugrađeni alat za proveru loših sektora na disku, pznat kao chkdsk. Ovaj alat pronalazi i popravlja (ako je moguće) loše sektore na disku. Ovakve alate imaju i Linux i OS X sistemi. Od poznatijih softvera koji prlično pouzdano proveravaju ispravnost diskova izdvajamo CrystalDiskInfo, kao i HDD Sentinel. Pojava loših sektora na vašem disku ne mora da vas preterano zabrinjava jer je to sasvim normalna pojava. Ali, svakako stalno apelujemo na proveri diska i na obavezu da se prave češće rezervne kopije podataka kako bi svaki problem bio što bezbolniji.

Popravka loših (BAD) sektora na SSD i hard disku

Postoje dve vrste loših sektora na hard disku i ssd disku i to: fizički loši sektori i loši sektori nastali zbog softverskog kvara na disku (soft sektori). Opšte je pravilo da se fizički loši, odnosno (BAD) sektori ne popravljaju već se samo (žargonski rečeno) pomerajuu na stranu kao neupotrebljiv i nedostupan deo na disku, dok se softverska oštećenja relativno lako peglaju. Čak i fabrički novi hard diskovi i ssd diskovi mogu doći u prodaju sa lošim sektorima ili sa oštećenjima u najavi. Naravno, ako vam je disk pod garancijom, relativno je lako dokazati da je u garantnom roku došlo do kvara - samo što morate znati da se hard disk / ssd disk ne sme vaditi iz laptopa ako je već fabrički ugrađen u isti. Ovo je uslov za ostvarivanje prava na garanciju kod nas u Srbiji. Jeste malo glupo zvuči ali je tako. Drugačija je situacija ako kupite hard disk ili ssd disk i samostalno ga ugradite u laptop. U tom slučaju se reklamacija lakše ostvaruje.

Tvrdi hard disk (HDD)

Kada su u pitanju tvrdi mehanički hard diskovi (HDD) koje najčešće srećemo u praksi, poznato je da su oni veoma osetljivi na udarce. Takođe, ulazak vazduha ili prašine unutar hard diska može izazvati fizička oštećenja. Soft oštećenja su blaža varijanta i nastaju najčešće pri stalnom nestanku električne struje i iznenadnog gašenja laptopa/računara. Srećna okolnost je što je kod njih moguće uraditi nekoliko softverskih operacija pomoću određenih alata kako bi se ispravnost hard diska dovela u bolje stanje. To znači da ako je hard disk laptopa počeo da gubi svoje performanse i health, onda sigurno postoji razlog tome pa je potrebno da se najpre proveri šta prouzrokuje problem na hard disku. Dovoljno je recimo nekada da kontakt SATA kabla ili strujnog-napojnog kabla na hard disku bude loš i onda se na hard disku počnu javljati razni loši sektori. Relocirani sektori se najlakše popravljaju. Fizička oštećenja nastaju kada glava hdd-a dotakne disk ili igla ogrebe površinu diska i ti sektori se ne popravljau jer su to oštećenja na površini diska i mogu se samo zanemariti softverski (naredba da se ne čitaju). Postoje međutim i teža oštećenja (Seek i Week) sektori koji već ukazuju na obavezu da se što pre podaci sa hard diska izvuku i takav hdd zameni novim.

Električni (Solid State) diskovi (SSD)

SSD diskovi su u stvari skup više memorijskih modula (fleš memorijskih čiupova) na jednom mestu i nisu predviđeni da se na njima izvrši "low level format", što znači nizak nivo formatiranja jer su SSD diskovi već fabrički proizvedeni tako da je nemoguće dalje ništa učiniti po pitanju popravke loših sektora. Takođe, kod ssd diska dolazi do trošenja memorijskih ćelija i onda nastaju loši sektori. Pa šta onda da učinimo i kako da popravimo BAD sektore na SSD-u ? Realno, postavlja se pitanje odakle loši bed sektori na ssd disku kada kod njega nema magnetne ploče koja se okreće i čija bi se površina mogla oštetiti ? Odgovor sigurno neće biti ohrabrujuć, ali je dovoljno napomenuti da SSD diskovi uopšte nisu napravljeni za čuvanje podataka jer su loši i nesigurni nosači podataka. Čim se primeti pad performansi ili bilo koji problemčić na ssd-u odmah treba reagovati, spasiti podatke i SSD zameniti novim. Popravka loših sektora je nemoguća, i bilo kakav pokušaj "low level formata" bi praktično uništio ssd. Svakako je usvojen izraz (loš sektor) pa se pod bad sektorima smatraju oštećenja bilo koje vrste samo što je kod ssd-a njih nemoguće popraviti. Ubacivanje SSD diska u laptop i desktop računar ubrzava maksimalno uređaj do neprepoznatljivosti !

NAS SERVER

Za NAS server treba odabrati najbolje NAS hdd/ssd diskove. Tu se ističu WD RED PRO, kao i Seagate Baracuda Server, Edition, ili Toshiba. Cena NAS diska treba da bude neki reper prema kvalitetu ali je skuplji hdd/ ssd koji ima više memorije recimo razlika je drastična 64 MB, 128 MB i 256 MB. Tu spori diskovi posustaju ako ne mogu da stanu na crtu bržim ... To je isto kao kada uporedimo BMW X1 S Drive 2.0 D sa novijimo modelom BMW X1 X drive 2.0. Ma razlika zaista postoji, verujte nam na reč !

U ponudi posle ataka na sve veće kapacitete diskova, nudimo povoljno WD 2-4 TB, Seagate Baracuda NAS 2-4 TB. Ako vam treba veći hard disk za čuvanje podataka, pozovite nas ! Dostupni jeftini diskovi kapaciteta 4, 8, 16 TB su za oko 5 radnih dana. Uvoz je iz EU a cena je nabolja !

 

Pogledajte šta imamo na stanju od hard diskova i ssd diskova za laptopove, a ukoliko vam je potreban neki specifičan disk koga nema na sajtu, slobodno nas pozovite. Kod nas su najpovoljnije cene diskova za laptopove.

wd hard disk

Hard disk HDD 2,5" 2TB Seagate HDD SATA3 5400

Veoma kvalitetan Seagate hard disk za laptop, SATA 3, radi na 5400 obrt. ima 128 keš. Kapacitet od 2Tb sasvim dovoljan za podatke. Cena na upit.

seagate hard disk

Hard disk HDD WD 2,5" 4 TB SATA 3 7200 16 MB

Odličan hard disk za laptop. Provereno dobar Western Digital RED, stabilan u radu, veoma mali broj reklamacija na ovaj hard disk.

ssd apacer

SSD SATA3 120GB ADATA Ultimate SU650 3D-NAND 520/450MB/s

SSD SATA3 120GB ADATA Ultimate SU650 3D-NAND 520/450MB/s, jeftina a dobar SSD disk za Wind 10 OS sasvim dovoljan.

ssd adata

SSD SATA3 120GB Apacer Panther AS340 550/500MB/s

SSD SATA3 120GB Apacer Panther AS340 550/500MB/s. Solidan SSD disk, dovoljnog kapaciteta za sistemski disk.