Zamena napajanja

napajanje

NAPAJANJE

Računarsko napajanje (PSU – Power Supply Unit) je pretvarač koji od naizmenične struje pravi jednosmernu, slično punjaču za mobilne uređaje. Međutim, ono što ga razlikuje od ostalih „adaptera” jesu izlazi na kojima se nalazi više od jednog napona. Bez obzira na to što se na krajevima „pramena žica” četvrtaste kutije nalazi nekoliko vrsta konektora, svaki od njih može da ima nekoliko napona: ±5, ±12 ili +3,3 V. Dakle, napajanje računara prevodi 220 V naizmenične struje „iz utikača” u jednosmernu struju na tri (tačnije rečeno pet) naponska nivoa.

Napajanje je veoma bitna elektronska komponenta koja je odgovorna za stabilan i ispravan rad računara

ZAMENA NAPAJANJA NA RAČUNARU

Kad god računar neće da se upali iz prve, ne svetle lampice ili uopšte ne raguje pomislimo prvo na napajanje. Na lageru uvek imamo napajanje za kompjuter od 300, 350, 500, 600 i 1000 W. Ugrađujemo izuzetno kvalitetno (dual fan) napajanje. Garancija na napajanje je 2 godine. Popravka napajanja ili kupovina polovnog napajanja, nije dobro zbog mogućih problema kao što su: pregorela matična ploča, stradao hard disk, stalni restart kompjutera. Međutim, za starije računare može se pronaći ok polovno napajanje.

  Kada se menja napajanje ?

 • 1Računar neće da se uključi, ne reaguje uopšte power dugme.
 • 2Često restartovanje kompjutera čak i pri minimalnom opterećenju
 • 3Čuje se zujanje ventilatora u napajanju, bruji ili se oseti peckanje struje na dodir
 • 4Oseća se neprijatan miris goretine u napajanju - generalno je pregorelo
 • 5Računar je pojačan, ubačen je jači procesor ili je dodato još komponenti i treba jače napajanje
 • 6Zamenjeno je ATX u micro ATX kućište pa se staro napjanje ne uklapa (Dell optiplex) ...itd.

Koje napajanje izabrati ?

Napajanje je komponenta od koje zavisi stabilan rad kompjutera. Ugrađujemo novo napajanje od 300 W, 350 W, 450 W - 500. 1000 W (1 kW). Cena napajanja zavisi od nabavne cene. Napajanje treba menjati barem jednom u tri godine kako bi se osigurao duži radni vek svih komponenti računara. Za kvalitetno napajanje provereno dobrih proizvođača nema problema (thermaltake, power supply ... itd). Naravno, to ne znači da po svaku cenu trebate da menjate napajanje koje radi bez problema.

 • Zamena napajanja na racunaru
 • Cene napajanja za racunar
 • Servis napajanja na racunaru

CENA ZAMENE NAPAJANJA

Naš servis računara ima najpovoljnije cene zamene napajanja na računarima. Ako je vaše staro napajanje crklo i potrebno ga je zameniti novim ili polovnim, mi smo tu da vam predložimo najbolji izbor.

Cena novog napajanja od 500 W sa zamenom u našem servisu košta od 2500-4500 dinara u zavisnosti od kvaliteta napajanja. Polovno napajanje iste jačine je oko 2000 dinara. U oba slučaja dajemo adekvatnu garanciju na napajanje.