Update Bios-a

bios update

AŽURIRANJE BIOSA - INSTALACIJA NAJNOVIJEG BIOSA

BIOS (Basic Input Output System) – je prvi program koji se učitava i izvršava prilikom podizanja računara. Bios nije program koji možete videti na listi programa koji su instalirani na vašem računaru. Dakle, Bios je vrsta programa koji se startuje čim uključite računar, a pre nego što se startuje vaš Windows/Linux. Gde se nalazi bios ? U čipu koji je zalemljen na matičnoj ploči. Većina bios čipova recimo nosi naziv Winbond pa ih je lako locirati na matičnoj ploči.

BIOS je instaliran na matičnoj ploči i služi kako bi delovi računara (hardver) mogli da budu u komunikaciji sa programima računara (softvera) i kako bi normalno radili zajedno. Povremeno je potrebno izvršiti "update bios-a" kako bi PC konfiguracija radila stabilno i bez greške.

Bios je veoma važan za stabilnost odnosno pravilan rad računara. Od Biosa zavisi mnogo toga, pa je povremeno potrebno izvršiti ažuriranje biosa.

AŽURIRANJE BIOSA

Ažuriranje biosa se radi samo u slučaju kada stara verzija biosa izaziva nestabilnost računara. Za tačno određeni tip matične ploče postoji tačno određeni bios, što znači da pogrešan bios na matičnoj ploči obavezno dovodi do još većeg problema. Periodično se pojavljuje potreba za ažuriranjem BIOS-a. Ovaj posao ume da bude veoma nezgodan jer jedan pogrešan korak i izgubili ste svoju matičnu ploču. Ne, baš sasvim jer ponekad se resetovanjem biosa na fabričke parametre vraća ploča u život ali, da ne čuje zlo. Zbog toga vam savetujemo da update BIOS-a poverite stručnim PC serviserima koji će proveriti koja je vaša trenutna verzija BIOS-a, a šta sajt proizvođača matične ploče nudi kao novost (novi BIOS).

Kao što mu ime kaže, BIOS (Basic Input-Output System) je jedan od najbitnijih elemenata svakog PC sistema i zadužen je za osnovne ulazno-izlazne operacije na nivou hardvera. Narodski rečeno, on je taj koji se trudi da sav hardver unutar kućišta računara složno koegzistira i normalno funkcioniše – nešto kao najosnovniji vid operativnog sistema. Pravilno podešavanje BIOS-a je važno za ispravno funkcionisanje računara i dok većina BIOS-a ima opciju za automatsko podešavanje, moguće je i ručno podešavanje svih dostupnih stavki. S obzirom na to da se BIOS razlikuje od ploče do ploče i u zavisnosti od proizvođača (Phoenix, Award, American Megatrends...), ovde ćemo prikazati samo stavke koje se najčešće sreću, kao i one koje mogu da zbune manje iskusne korisnike. Neke od stavki postoje i pod drugačijim (ali ipak sličnim) imenom od onog koje ćemo ovde navesti i bilo bi nemoguće prikupiti i imenovati sve postojeće varijante. Tako bar kaže Svet kompjutera Bios

OTKLJUČAVANJE BIOSA

Često se dešava da se na bios-u postavi šifra koja se i zaboravi i onda je matična ploča praktično neupotrebljiva. U tom slučaju se radi otključavanje biosa. Kada je bios zaključan, jedini ispravan način je da se isti reprogramira. Dakle, čip bios-a se puni najnovijim stabilnim softverom koji je predviđen isključivo za taj određeni bios čip. Naš servis računara i laptopova uspešno radi sve vrste otključavanja biosa i brisanja greške u biosu. Cena usluge zavisi od više faktora pa je najbolje da pošaljete upit na email servisa ili nas pozovete kako bi smo vam dali precizne informacije. Najbolje je možda da pre toga pogledate našu stranicu "otkljucavanje biosa".

  BIOS je srce računara

  Da, zaista je BIOS tako važan za računar odnosno, on dolazi uz vašu matičnu ploču koja će raditi kako treba sve dok se ne dogodi potreba da BIOS bude ažuriran.
  Kako se ulazi u BIOS računara kod laptopa i računara ?

 • 1BIOS kod desktop računara zahteva da u njega uđemo tako što ćemo prilikom podizanja sistema non-stop pritiskati dugme "del" dok god ne uđemo u BIOS.
 • 2BIOS kod laptopova je drugačije organizovan i pristupa mu se određeni način, i to:
 • 3Acer - Aspire, Power, Veriton, Extensa, Ferrari, TravelMate, Altos: Pritisnuti Del ili F2 odmah nakon uključenja kompjutera
 • 4Dell - XPS, Dimension, Inspiron, Latitude. OptiPlex, Precision, Vostro - Pritisnuti F2 kad se prikaže Dell logo.. Pritiskati svakih par sekundi dok se ne prikaže poruka Entering Setup
 • 5Fujitsu - LifeBook, Esprimo, Amilo, Tablet, DeskPower: Pritisnuti F2 čim se pojavi Fujitsu logo.
 • 6Hewlett-Packard (HP) - Pavilion, TouchSmart, Vectra, OmniBook, Tablet: Pritisnuti F1 ili F10 key nakon restarta kompjuter, mada i F2 ili Esc završava posao. HP probook 45540s, u Bios se ulazi na F9.
 • 7Lenovo (prvobitno IBM) - ThinkPad, IdeaPad, 3000 Series, ThinkCentre, ThinkStation: Pritisnuti F1 ili F2 nakon uključenja kompjutera

Šta se postiže ažuriranjem BIOS-a ?

Novi bios ima za cilj da omogući normalno funkcionisanje računarskih komponenti, počev od matične ploče pa na dalje. Recimo, nadogradnja novog procesora može zahtevati update biosa, ali i ubacivanje novije grafike i električnog diska. Da bi smo naštelovali BIOS potrebno je da pristupimo njegovim podešavanjima. Pristupanje BIOSu se razlikuje u zavisnosti od tipova BIOSa i proizvođača pa se obično taj postupak obavlja pritiskanjem tastera DEL (Delete) pri pokretanju računara. Ako je u pitanju desktop računar proučite uputstvo koje ste dobili uz matičnu ploču, ili ako je laptop računar u pitanju proučite uputstvo i pronađite koje se taster koristi za pristupanje podešavanjima BIOSa. ILI jednostavno, pratite poruke koje se nalaze na ekranu pri pokretanju računara pa možda ugledate poruku: Press DELL, F9 to change boot, f10 sačuvaj i prihvati izmene ... itd

Pojedini BIOS, a u poslednje vreme i svi novijeg datuma, poseduju opciju brzog odabira pokretačkog uređaja, pa se pri pokretanju sistema pokretački urađaj može odabrati pritiskom za to namenjenog tastera pri čemu se otvara izbor (BOOT Menu) u kome možete odabrati uređaj sa kog želite da pokrenete sistem, pa ako je u pitanju instalacioni CD ili DVD odaberite CD/DVD uređaj ili ako je u pitanju USB fleš disk odaberite upravo taj (obično je označen kao removable device, ali svakako proverite)

INSTALACIJA SISTEMA

Poznato je da se instalacija sistema radi tek onda kada je u biosu podešena opcija za butovanje (podizanje) sistema sa CD/DVD, USB, HDD, eksterni CD ... itd. Po defaultu je bios podešen da prvo zatraži operativni sistem na hard disku (HDD) a zatim na CD-ROM-u, i tako redom. Kod starijih matičnih ploča je još uvek tu i opcija za Floppy. Znači, prvi korak je podešavanje biosa a zatim i instalacija operativnog sistema. Kasnije možete izvršiti i fino štelovanje biosa prema potrebi. Uglavnom se sva podešavanja baziraju na tome da li ćete zaštititi bios šifrom (ne preporučujemo), ručno podešavanja radnog takta procesora (CPU), kao i memorije, što spada u takozvano "overklokovanje". Određene opcije nude i automatsku kontrolu brzine ventilatora i temperaturu procesora, gde vam savetujemo da ipak postavite da maksimalna temperatura bude na 90C.
Takođe, bios je odgovoran i za prepoznavanje novog hardvera kao što je recimo SSD disk. Dešava se da računar ne prepoznaje SSD iz više razloga, pa treba proveriti da li su sigurnosna podešavanja biosa otključana a SATA mod podešen kako treba. Za sva ostala pitanja i nedoumice u vezi biosa, možete se obratiti našoj online podršci bilo kada.

Ako vam je potrebno otključavanje ili ažuriranje (update) biosa na noviju verziju, napišite vaš komentar, potrudićemo se da vam odgovorimo što je pre moguće. Bios je odgovoran za većinu funkcija na računarima i potrebno je da bude operativan i ispravan kako bi uređaj funkcionisao normalno. ZAključan bios na laptopu ili desktop računaru se može otključati kod nas povoljno i relativno brzo.

Komentari, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Nikolapiše...

Kako podici Bios, ako mi se podiže normalno OS Windows?

Kad restartujem racunar i pokusam na odredjene komande da udjem u Bios ne reaguje?

Servis računara:

Ako je bios zaključan, onda se mora raditi otključavanje / resetovanje biosa. Ako traži šifru bios onda je to to. Ali ako uopšte ne dolazi do podizanja biosa, mora u servis. Pozovite nas.

Avatar
Novo
Milospiše...

Pozdrav...da li radite zamene bios cipa...upitanju je W25Q256JVEIQ za x470 asus x470-f gaming i da li mozete da ga programirate na zeljenu bios verziju,zapravo je moguce da nije ni crkao bios cip,ja imam ryzen 3 4350g i nemam stariji procesor od tog trenutno..moguce je da je potreban samo update biosa?

Servis računara:

Morate doneti laptop da se uradi dijagnostika, pa na osnovu toga pada odluka šta treba da se radi - zamena biosa, samo update ili šta već. Naš laptop servis ima sve potrebno za rad sa čipovima i inače svim vrstama popravke na matičnim pločama.

Avatar
Novo
Zeljkopiše...

Imam maticnu plocu Biostar B450MHP,Imam problem da ne mogu da skinem windows 11 zbog nekog security boota.Da li treba updajtovati maticnu plocu ili nesto drugo

.

Servis računara:

Potrebno je podesiti Bios, ili eventualno isti ažurirati kako bi Windows 11 bio podržan. Najbolje je da taj posao poverite serviserima jer posle greške na biosu nema nazad.

UploadUploadUpload
Avatar
Novo
Slavoljubpiše...

Pozdrav,

Kupio sam računar sa procesorom AMD Ryzen 5 Pro 5400G i matičnom pločom Asus PRIME A320M-K. Pojavom novog OS Windowsa 11 proverom je utvrđeno da računar ispunjava sve sistemske zahteve za njegovu instalaciju. Instaliro sam ga bez problema i koristio neko vreme a zatim ponovo vratio na Windows 10. Nakon izvesnog vremena Asusovu matičnu ploču sam zamenio sa matičnu ploču GIGABYTE B450 AORUS Elite rev,1,0 . Računar radi bez ikakvih problem na OS Windows 10. Pre neki dan palo mi je na pamet da umesto 10. ponovo instaliram Windows 11. Prethodno sam izvršio proveru stanja računara i tom prilikom je utvrđeno da sada računar ne ispunjava sistemske zahteve i to samo zato što nije podržan i omogućen TPM2.0. Ne znam zbog čega je to tako. Možda zbog promene matične ploče. Neki su mi rekli da bi računar bio podržan za Windows 11 sa novom pločopm mora da se ažurira BIOS ali da bi to bilo i rizično. BIOS Matične ploče Gigabyte B450 Aorus Elite Rev. 1.0 je F62 i kupljena je nova. Molio bih da mi kažete da li postoji mogućnost da se sistemski zahtev TPM2.0 podrži odnosno omogući na računaru sa ovom pločom.

Servis računara:

Ukoliko proizvođač matične ploče isporučuje najnoviji bios za istu onda je rizik minimalan. Naravno, trebalo bi se to izvesti u kontrolisanim uslovima, to jest da se najpre uradi bekap trenutnog biosa a onda da se odradi ažuriranje biosa. Možete nas najpre pozvati a onda i doneti računar da vam to uradimo.

Avatar
Novo
nikolapiše...

pozdrav imam problem sa tabletom lenovo tab 2 a10-30. upalim ga i nece da podigne sistem nego stoji samo logo lenovo i to je to. ima li resenja za to ili ne? nosio sam ga na 2 mesta za popravku i kazu da nista nisu uspeli...

Servis računara:

Ukoliko nije problem do memorije odnosno čipa, može da se sredi. Potrebno nam je više informacija pa je nabolje da pozovete naše tenhičare radnim danima 10.30-18h.