Update Bios-a

bios update

AŽURIRANJE BIOSA - INSTALACIJA NAJNOVIJEG BIOSA

BIOS (Basic Input Output System) – je prvi program koji se učitava i izvršava prilikom podizanja računara. Bios nije program koji možete videti na listi programa koji su instalirani na vašem računaru. Dakle, Bios je vrsta programa koji se startuje čim uključite računar, a pre nego što se startuje vaš Windows/Linux.

BIOS je instaliran na matičnoj ploči i služi kako bi delovi računara (hardver) mogli da budu u komunikaciji sa programima računara (softvera) i kako bi normalno radili zajedno. Povremeno je potrebno izvršiti "update bios-a" kako bi PC konfiguracija radila stabilno i bez greške. Svakodnevno naš laptop servis vrši nadogradnju ali i zamenu bios čipova kada se dogodi da je određeni bios čip pokvaren ili je zaključan pa je potrebno da se otključa na nivou reprogramiranja samog čipa. Ovo je za nas lagan posao i u 100% slučajeva uspešno obavljamo otključavanje svih biosa kao i zamenu čipova.

Bios je veoma važan za stabilnost odnosno pravilan rad računara. Od Biosa zavisi mnogo toga, pa je povremeno potrebno izvršiti ažuriranje biosa. Ako je bios oštećen, računar neće raditi. Oštećen bios je moguće popraviti ili zameniti čip. Znači, postoje dva načina da se popravi bios i to, najpre da se pokuša sa brisanjem softvera i učitavanjem novog-originalnog biosa u čip ili da se bios čip fizički zameni na matičnoj ploči. Naš servis računara uspešno obavlja sve popravke i zamene bios-a, na računarima, laptopovima i tabletima.

PODEŠAVANJE BIOSA

Podešavanje bios-a nije naivan posao. Naime, potrebno je poznavati šta tačno rade određene komande koje zadajemo pri finom štelovanju biosa. Pre svega, početna podešavanja biosa su uglavnom vezana za datum i vreme i jedino ako je CMOS baterija oslabila, desiće se da bios ne pamti datum i vreme ili će se isti resetovati često. Naravno, ne mora da znači da je samo CMOS baterija odgovorna za ovakav scenario. Dalje, u biosu možete podesiti radni takt procesora, RAM memorije, koliko memorije će otići na integrisanu grafičku kartu (ako je ima), zatim brzina kulera na procesoru, kritična temperaturna tačka za CPU posle koje se računar gasi ... itd. Pored ovoga, veoma česta potreba je i podešavanje boot opcija u biosu. Novije generacije matičnih ploča rade samo pod UEFI standardom, poneke imaju i Legacy ali sve ređe. To znači da ćete se malo pomučiti oko setovanja odakle će vam se operativni sistem prilikom instalacije butovati, da li sa fleške ili DVD-a ili pak sa nekog drugog uređaja. Suviše bi bio velik tekst da ovde opišemo sve opcije koje su dostupne u bios-u pa ćemo to ostaviti za neki članak u našem blogu.

Moramo da vam još samo skrenemo pažnju na to da ako ste nešto slučajno pogrešno setovali u biosu pa vaš računar ili laptop neće da podigne sistem ili baguje, uvek imate opciju vraćanja biosa na difoltne vrednosti Load Setup Defaults (učitavanje podrazumevanih vrednosti za sve stavke u BIOS-u) i Load High Performance Settings (učitavanje vrednosti koje bi trebalo da optimalno podese BIOS za što brži rad). Ako se desi scenario da vam nestane struja u momentu kada se samovoljno želeli da izvršite upgrade bios-a, eto muke pa ćete najverovatnije morati vašu matičnu ploču da donesete u naše servis na reprogramiranje bios čipa.

AŽURIRANJE BIOSA

Ažuriranje biosa se radi samo u slučaju kada stara verzija biosa izaziva nestabilnost računara. Za tačno određeni tip matične ploče postoji tačno određeni bios, što znači da pogrešan bios na matičnoj ploči obavezno dovodi do još većeg problema. Periodično se pojavljuje potreba za ažuriranjem BIOS-a. Ovaj posao ume da bude veoma nezgodan jer jedan pogrešan korak i izgubili ste svoju matičnu ploču. Ne, baš sasvim jer ponekad se resetovanjem biosa na fabričke parametre vraća ploča u život ali, da ne čuje zlo. Zbog toga vam savetujemo da update BIOS-a poverite stručnim PC serviserima koji će proveriti koja je vaša trenutna verzija BIOS-a, a šta sajt proizvođača matične ploče nudi kao novost (novi BIOS).

Kao što mu ime kaže, BIOS (Basic Input-Output System) je jedan od najbitnijih elemenata svakog PC sistema i zadužen je za osnovne ulazno-izlazne operacije na nivou hardvera. Narodski rečeno, on je taj koji se trudi da sav hardver unutar kućišta računara složno koegzistira i normalno funkcioniše – nešto kao najosnovniji vid operativnog sistema. Pravilno podešavanje BIOS-a je važno za ispravno funkcionisanje računara i dok većina BIOS-a ima opciju za automatsko podešavanje, moguće je i ručno podešavanje svih dostupnih stavki. S obzirom na to da se BIOS razlikuje od ploče do ploče i u zavisnosti od proizvođača (Phoenix, Award, American Megatrends...), ovde ćemo prikazati samo stavke koje se najčešće sreću, kao i one koje mogu da zbune manje iskusne korisnike. Neke od stavki postoje i pod drugačijim (ali ipak sličnim) imenom od onog koje ćemo ovde navesti i bilo bi nemoguće prikupiti i imenovati sve postojeće varijante. Tako bar kaže Svet kompjutera Bios

  BIOS je srce računara

  Da, zaista je BIOS tako važan za računar odnosno, on dolazi uz vašu matičnu ploču koja će raditi kako treba sve dok se ne dogodi potreba da BIOS bude ažuriran. Uopšte nije neozbiljno reći da je bios srce računara jer se preko biosa kontroliše veliki broj važnih operacija.
  Kako se ulazi u BIOS računara kod laptopa i računara ?

 • 1BIOS kod desktop računara zahteva da u njega uđemo tako što ćemo prilikom podizanja sistema non-stop pritiskati dugme "del" dok god ne uđemo u BIOS.
 • 2BIOS kod laptopova je drugačije organizovan i pristupa mu se određeni način, i to:
 • 3Acer - Aspire, Power, Veriton, Extensa, Ferrari, TravelMate, Altos: Pritisnuti Del ili F2 odmah nakon uključenja kompjutera
 • 4Dell - XPS, Dimension, Inspiron, Latitude. OptiPlex, Precision, Vostro - Pritisnuti F2 kad se prikaže Dell logo.. Pritiskati svakih par sekundi dok se ne prikaže poruka Entering Setup
 • 5Fujitsu - LifeBook, Esprimo, Amilo, Tablet, DeskPower: Pritisnuti F2 čim se pojavi Fujitsu logo.
 • 6Hewlett-Packard (HP) - Pavilion, TouchSmart, Vectra, OmniBook, Tablet: Pritisnuti F1 ili F10 key nakon restarta kompjuter, mada i F2 ili Esc završava posao. HP probook 45540s, u Bios se ulazi na F9.
 • 7Lenovo (prvobitno IBM) - ThinkPad, IdeaPad, 3000 Series, ThinkCentre, ThinkStation: Pritisnuti F1 ili F2 nakon uključenja kompjutera

Šta se postiže ažuriranjem BIOS-a ?

Novi bios ima za cilj da omogući normalno funkcionisanje računarskih komponenti, počev od matične ploče pa na dalje. Recimo, nadogradnja novog procesora može zahtevati update biosa, ali i ubacivanje novije grafike i električnog diska. Da bi smo naštelovali BIOS potrebno je da pristupimo njegovim podešavanjima. Pristupanje BIOSu se razlikuje u zavisnosti od tipova BIOSa i proizvođača pa se obično taj postupak obavlja pritiskanjem tastera DEL (Delete) pri pokretanju računara. Ako je u pitanju desktop računar proučite uputstvo koje ste dobili uz matičnu ploču, ili ako je laptop računar u pitanju proučite uputstvo i pronađite koje se taster koristi za pristupanje podešavanjima BIOSa. ILI jednostavno, pratite poruke koje se nalaze na ekranu pri pokretanju računara pa možda ugledate poruku: Press DELL, F9 to change boot, f10 sačuvaj i prihvati izmene ... itd

Pojedini BIOS, a u poslednje vreme i svi novijeg datuma, poseduju opciju brzog odabira pokretačkog uređaja, pa se pri pokretanju sistema pokretački urađaj može odabrati pritiskom za to namenjenog tastera pri čemu se otvara izbor (BOOT Menu) u kome možete odabrati uređaj sa kog želite da pokrenete sistem, pa ako je u pitanju instalacioni CD ili DVD odaberite CD/DVD uređaj ili ako je u pitanju USB fleš disk odaberite upravo taj (obično je označen kao removable device, ali svakako proverite)

Cena servisa biosa

Ako je dovoljno da se izvrši učitavanje novog softvera za bios u sam čip (update, upgrade), cena ove usluge je oko 2500 dinara. Ako je neophodno da se menja bios čip ili da se otključava bios metodom servisa čipa onda ta usluga košta izmedju 50 i 80 evra.

INSTALACIJA SISTEMA

Poznato je da se instalacija sistema radi tek onda kada je u biosu podešena opcija za butovanje (podizanje) sistema sa CD/DVD, USB, HDD, eksterni CD ... itd. Po defaultu je bios podešen da prvo zatraži operativni sistem na hard disku (HDD) a zatim na CD-ROM-u, i tako redom. Kod starijih matičnih ploča je još uvek tu i opcija za Floppy. Znači, prvi korak je podešavanje biosa a zatim i instalacija operativnog sistema. Kasnije možete izvršiti i fino štelovanje biosa prema potrebi. Uglavnom se sva podešavanja baziraju na tome da li ćete zaštititi bios šifrom (ne preporučujemo), ručno podešavanja radnog takta procesora (CPU), kao i memorije, što spada u takozvano "overklokovanje". Određene opcije nude i automatsku kontrolu brzine ventilatora i temperaturu procesora, gde vam savetujemo da ipak postavite da maksimalna temperatura bude na 90C.
Takođe, bios je odgovoran i za prepoznavanje novog hardvera kao što je recimo SSD disk. Dešava se da računar ne prepoznaje SSD iz više razloga, pa treba proveriti da li su sigurnosna podešavanja biosa otključana a SATA mod podešen kako treba. Za sva ostala pitanja i nedoumice u vezi biosa, možete se obratiti našoj online podršci bilo kada.