Koji laptop kupiti - preporuka za kupovinu laptopa

koji laptop kupiti
  • 25 Maj. 2022
  • Laptop servis Beograd

Koji laptop kupiti u 2023 godini ? Na ovo pitanje nije lako dati odgovor obzirom da na tržištu trenutno imamo zaista impozantan broj modela laptopova i to na popustu, po veoma prihvatljivim cenama. S jedne strane, cena laptopa je presudna za većinu kupaca koji žele da prođu jeftino. Međutim, pitanje je da li ste zaista uštedeli kupovinom jeftinog laptopa ? Naš laptop servis vam na osnovu iskustva servisera može dati preporuke ili savet kako da odaberete laptop prema vašim potrebama i da se što manje bavite popravkama i reklamacijama ako dođe do problema sa laptopom.

Slobodno nas možete kontaktirati ili doći do nas kako bi smo vam dali konkretne savete za određene modele laptopova. Većina zadovoljnih kupaca laptopova je došlo kod nas i pre i posle kupovine kako bi smo uradili instalaciju sistema i programa i podesili rad laptopa po želji klijenta. Iskustva su pozitivna i zbog toga nam je posebno drago jer smo mi tu da vam pomognemo u svakom pogledu.

Takođe, često postoji nedoumica kod kupaca u smislu "da li sam za 400-500 eur pazario dobar laptop" ? Pa, znate kako, ako ne znate šta kupujete i niste tehnički potkovani, vrlo lako se može desiti da "bačene pare" možete pametno uložiti u bilo šta drugo a ne u laptop koji vam neće raditi brzo, ili će raditi tako sporo da će vas razočarati već prvog dana nakon kupovine. Zašto ?

Razloga je više ali se sve ipak svodi na to da treba gledati šta se kupuje jer posle može biti kasno. Prodavci nisu serviseri i oni ne mogu znati koje sve probleme imaju određeni laptopovi, kao i kako će reagovati kupac ako naiđe na problem sa hardverom ili softverom. Tu prodavnica laptopova zaista nema ni potrebe da se meša, jer prodaje proizvod-laptop koga proizvodi tamo neka fabrika u Kini. Pa ipak, ima i stručnih prodavaca koji su tehnički potkovani i znaju cake kako da se za manje para kupi bolji laptop na akciji, recimo.

Nema sumnje ni da je bolje kupiti polovan latop, pre nego novi ako je brži, jači i bolji a pri tome imate garanciju na njega. Ali, to je već druga priča za naredni tekst. Za sada, hajde da vidimo na šta treba obratiti pažnju kod kupovine novog laptopa iz prodavnice ?

Laptop treba birati prema vrsti posla koju ćete obavljati na njemu a ne po nagovoru prijatelja koji je kupio dobar laptop za male pare. Ako ste arhitekta ili dizajner, vama treba jak laptop: dobra grafička kartica, optimalna brzina procesora, RAM memorija, SSD 256 GB, ekran UHD dobre rezolucije ... itd. Ako je potreban laptop samo za gledanje Youtube i Word, ili igranje karata i šaha onda nema problema, tu će biti dovoljan laptop (opet ne jeftin) koji može podržati 4k video, koji ne secka i ne baguje u toku rada. Sve u svemu moramo znati za šta vam je potreban laptop kako bi smo vam dali najbolju preporuku i cenu za kupovinu. O tome ko prodaje najbolje laptopove u Beogradu u Srbiji možete pronaći u daljem tekstu.

Kupovina novog laptopa

Novi laptop bi trebalo da je bolji od vašeg starog laptopa koji vas je dobro služio sve dok se nije pokvario ili jednostavno prestao da bude kadar da ispuni vaše nove zahteve. Zbog toga je posebno važno da obratite pažnju na to da prelazak sa starog na novi laptop ume da bude bolan sve dok se ne naviknete na neke novine. Recimo, naš servis računara ne favorizuje bilo koi brend, ali jasno je da je kvalitet izrade starijih laptopova bolji u odnosu na današnje laptopove. Ušteda prilikom izrade laptopa se vidi na svakom koraku. Mali broj USB priključaka, izostavljanje VGA izlaza, izbacivanje DVD rezača i još mnogo toga jesu očigledne promene. Jednostavno, bez ovog poslednjem možda i možemo jer je lako nabaviti eksterni DVD rezač ali ako na laptopu postoji samo 1 ili 2 ulaza za USB onda je to problem u najavi. U jednom može stati miš, jer primetili smo da ljudi uglavnom uz laptop kupuju miša obzirom da ne vole rad na Touch pad-u. U drugom može stati eksterni hard disk ali ako nam treba i WiFi eksterni uređaj ili štampač onda nastaje problem. Alternativa sa USB hub-om može biti neko rešenje. Dalje, često u poslednje vreme postoji problem sa gledanjem Youtube-a u full HD ili 4k rezoluciji. Tu definitivno ključnu ulogu igraju procesor i grafička karta na laptopu. Dalje, za one nestrpljive koji vole da se programi brzo otvaraju na prvi klik, neizostavan je SSD disk umesto klasičnog 2,5 inč-nog mehaničkog diska. Ekran mora biti HD, slika kristalno jasna. RAM memorija mora biti DDR4 ili bar DDR3 ... itd.

Zato idemo redom u nabrajanju šta sve jedan novi laptop treba imati kako bi zadovoljio vas kao kupca i korisnika ?

Procesor (CPU)

Brzina laptopa najpre zavisi od tipa procesora. Jak procesor sa dovoljno keš memorije je neophodan za svakoga ko se bavi iole nekim ozbiljnijim poslom na laptopu. Mada u poslednje vreme i gledanje na Youtube-u u boljoj rezoluciji HD/4k zahteva da laptop ima procesor novije generacije. Za manje pare (oko 200 evra) kupićete Intel Celeron DualCore, Intel Atom ili AMD E1, što je loš izbor, nešto skuplje (oko 300 evra) koštaće vas Intel Pentium Quad Core a cena ide gore ako se odlučite za Intel i3, i5 ili i7, u zavisnosti kojoj generaciji procesora pripada vaš CPU (400-1000 evra). Čisto da znate da je važno da obratite pažnju na frekvenciju rada procesora koja se iskazuje u Ghz (Gigaherci). Sve što je ispod 2 Ghz je neprihvatljivo i takav laptop vam neće raditi brzo. Takođe se ovo odnosi i na procesore novije generacije tipa i3, i5 i i7 (od 4 do 8 generacija).

Grafička karta

Za svakodnevni rad koji ne uključuje igranje igrica na laptopu sasvim dovoljna će biti grafika Intel HD200. Međutim, svakako vam savetujemo da to bude ipak minimum Intel HD400. Ako ipak odluite da radite u recimo programima kao što su Photoshop, AutoCad ... itd, onda ćete obavezno morati da pazarite laptop koji ima grafičku tipa AMD Radeon R7, R8, R9 ... ili adekvatnu nVidia (nVIDIA GeForce G740) ...itd. Naravno takav laptop će koštati već oko 600 evra. Ne postoji jeftin laptop sa jakom grafičkom kartom.

Memorija za laptop (RAM)

Iako mnogo smatraju da je RAM memorija presudna za brzinu laptopa, moramo vas odmah razuveriti da to nije baš tako. Važno je da pri kupovini laptopa odaberete najmanje 4-8 GB DDR4/DDR3 memoriju ali takođe da laptop ima dva slota za memoriju kako bi ste vremenom mogli (ako zatreba) da ubacite još 4 ili 8 GB. Ova nadogradnja memorije vas neće puno koštati a značiće itekako ako planirate da se bavite nečim što zahteva malo više RAM-a. Naravno, pitajte prodavca da li je na laptopu moguće nadograditi memoriju jer mnogi noviji laptopovi nemaju predviđen dodatni slot za ram memoriju.

Hard disk za laptop (hdd, ssd)

Kada se kupuje laptop, uglavnom se vodi računa da kapacitet hard diska bude minimum 500 GB. Pri tome, retko ko obraća pažnju na kvalitet hard diska i njegove performanse (brzina okretanja i količina keša), jer od njih upravo i zavisi brzina laptopa. Brzina obrtaja bi trebalo da bude 7200 RPM a keš memorija 32 MB. U poslednje vreme se sve više u laptopove ugrađuju nešto skuplji nosači podataka, takozvani električni diskovi (solid stejt drajv), odnosno poznatiji kao SSD. U odnosu na hdd, ssd ima daleko bolje performanse. Brzina laptopa se drastično povećava kada se za sistemski disk izabere SSD. Takođe, sve aplikacije koje se instaliraju na ovaj disk se brže pokreću, brže rade i nema nikakvih zagušenja prilikom rada. Naše savet je da za sistem kupite ssd disk recimo 120-240 GB a podatke možete čuvati na eksternom disku ili još bolje, na mesto DVD rezača možete ubaciti hard disk za čuvanje podataka. Postoji jedan dobar slogan koji oslikava napredak tehnologije i smenu generacije 3,5 inčnih, 2,5 inčnim "Ne jedu velike ribe male, nego brze ribe jedu spore". E, sad da bi vaš laptop bio brži i ujedao od brzine, nabolja opcija za ubrzanje je ubacivanje ssd diska umesto hdd-a za operativni sistem.

ssd ili hdd

Laptop ekran (displej)

Kupovina laptopa treba da bude posvećena potrebama. Ako želite da bez problema čitate i pišete bez zamora očiju, sigurno ćete kupiti laptop sa ekranom većeg promera i veće rezolucije (15,6 inča / 1366x768 tačaka). Neki minimum je 15,4 inch-a ali je daleko veći komfor kod ekrana od 15,6 inča. Ekrani za laptop od 17 inča su vidljivo veći pa je i sam laptop glomazniji. Za nošenje je pogodnija 15-ica i kao takav prenosni laptop računar ima svoju funkciju. S druge strane, ovi veći ekrani su podložniji na oštećenja, često se dešava da prsnu usled nepažljivog premeštanja ili nošenja u torbi a zamena ekrana na laptopu je skupa investicija. U principu, 17-ice se najčešće koriste za kućni/kancelarijski posao, crtanje u AutoCad-u, Photoshop-u, video produkciju ... itd.

Ukoliko stalno nosite laptop sa sobom na terenu, a da vam pri tome nije neophodna niti velika rezolucija već samo bezbedan rad i lakše nošenje, onda se opredelite za manje ekrane od 13,3 ili 14 inča. Ovi laptopovi su se pokazali kao izuzetno pogodni za nošenje i terenski rad. I da napravimo kratak rezime: za svakodnevni rad najbolje je kupiti laptop sa 15,6 inča u rezoluciji 1600x900 piksela. Za terenski prenosni računar izabrati 13,3 ili 14 inča a za dublji džep i eleganciju koja će stajati non-stop na stolu bez potrebe da se pomera i kada se želi ugodan dugotrajan rad, sigurno je pravi izbor 17 inča.

Tastatura za laptop

Tastatura za laptop je po mnogima od presudnog značaja prilikom kupovine dok s druge strane mnogi i ne primećuju nikakve razlike u kvalitetu niti im je tastatura bitna. Ako vas laptop svojim izgledom privuče na prvi pogled, ipak malo bolje pogledajte kakva mu je tastatura. Kvalitetna tastatura se može prepoznati po velikim tasterima koji se na pritisak ne klimaju, imaju dobru dubinu i kvalitetna slova koja nisu lepljena. Dugmići na tastaturi ne treba da se klizaju pod prstima, niti da šuškaju kao da su od satena. Jednostavno, isprobajte tastaturu, pogledajte kakav je raspored slova i numeričkih znakova. Strelice treba da su krupnije a ne zbijene, tasteri da su dovoljno odvojeni kako ne bi došlo do brkanja slova prilikom kucanja. Ako kupujete laptop na kome ćete dosta pisati i kucati tekstove na srpskom jeziku sigurno će vam bolja biti tastatura koja ima srpska slova.

I na kraju, potrebno je da znate da je tastatura posle hard diska, procesora i ostalih delova koji konstatno rade najopterećeniji deo laptopa. Tastatura se troši i haba pa se vremenom dogodi i kvar. Najčešće se desi da pojedina slova odnosno dugmad ispadnu iz svog ležišta ili se nepažnjom polome žabice. Na nekim modelima laptopa se lako mogu vratiti na svoje mesto dok kod nekih je zbog jednog slova potrebno menjati celu tastaturu. Ako ste pušač ili često jedete nad laptopom, pa ako se još desi da se nešto prospe po tastaturi (kafa, čaj, sok, voda ... itd), onda će u nekom momentu doći do problema. Računajte da je izdatak za novu tastaturu izmedju 3500-5500 dinara u zavisnosti od modela laptopa.

Touch pad, kućište laptopa, šarke, DC konektor, baterija

Iako većina ljudi čim kupi laptop kupi i miša jer je mišem lakše raditi, ostaje i ona druga manjina ljudi koji vole touch pad. Pre ili kasnije on zatreba, bilo da zaboravite miša ili želite da na brzaka nešto obavite. Postoje touch pad-ovi koji imaju fizički odvojene tastere za levi i desni klik kao kod miša ali u poslednje vreme su se pojavili glatki touch pad-ovi u kojima su integrisani tasteri. Veoma je teško raditi sa tim integrisanim tasterima pa vam predlažemo da obratite pažnju kada kupujete laptop da touch pad bude što bolja klasika.

Kućište laptopa se izrađuje od plastike ili metalne legure koja može biti kvalitetna i jaka ali postoje i laptopovi kod kojih je kućište krhko, lako puca, savija se, brzo se raspadne i otvori se zbog oštećenja i kada puknu šarke koje drže ekran spojenim sa kućištem. U principu, vi ne morate biti ekspert za kućište laptopa niti možete proveriti njegov kvaltet tek tako ali najprostoji način da izaberete kvalitetno kućište je da ono ne bude sjajno već mat i da sa donje strane obavezno ima poklopac za pristup kuleru laptopa. Šarke koje drže ekran na laptopu moraju biti jake a to se može osetiti prilikom otvaranja i zatvaranja ekrana. Ako vam je potrebna popravka kućišta i šarke laptopa tu ste mirni jer naš servis profesionalno vrši ovu vrstu popravke. Ekran ne sme da se izvija, plastika ne sme da krcka a kućište podiže. Na kraju krajeva, mi vršimo popravku kućišta i znamo od modela do modela laptopa kakvih sve kucista ima i koji su nacini za njihovu popravku kada dodje do lomljenja. Takođe, što veći broj usisnih otvora je poželjan kako bi se unutrašnjost laptopa brže i bolje hladila. Poklopac na kuleru je bitan zbog održavanja laptopa, jer smo već napomenuli da se barem jednom godišnje mora obaviti čišćenje laptopa kako bi mu se produžio radni vek.

DC konektor je zapravo ulaz za punjač u laptopu (napajanje) i on je najčešći problem kod laptopova kod kojih je isti zalemljen na matičnoj ploči. Pošto postoje dve vrste konektora (zalemljen i slobodan), svakako da će ovaj drugi trajati duže jer ne trpi opterećenje kao kada je zalemljen. Zamena DC konektora se obavlja kada laptop ne prihvata punjač, kada uključite punjač a ne svetli lampica za punjenje ili se laptop puni pod određenim uglom. Čim primetite da napajanje laptopa zeza, donesite laptop u servis da se zameni konektor, proveri punjač i na taj način osigura ispravnost laptop koji može da se pokvari zbog čestog prekida-seckanja u napajanju. Problematičan DC konektor se mora hitno zameniti jer može dovesti do veoma skupog pa i nerešivog kvara na matičnoj ploči laptopa.

Baterija za laptop bi trebalo da se koristi samo kada laptop nije na punjaču. To znači da se baterija treba napuniti i zatim trošiti bez da laptop bude i dalje priključen na punjač. Ovime se produžuje vek trajanja laptop baterije. Najčešće baterija za laptop drži struju 1-2 h. Ne bi trebalo očekivati da baterije izdrže duže od 3h mada je bilo slučajeva da neki modeli Lenovo-a sa baterijom koja ima 8500 mAh ++ na bateriji mogu raditi i do 5 sati. Sve u svemu, koliko će baterija držati struju zavisi od jačine laptopa i od samog kvaliteta baterije. Originalna baterija traje najduže (2 godine) dok zamenske baterije traju manje. Savet je da bateriju držite na sobnoj temperaturi, da je ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti ili preteranoj hladnoći.

Saveti za kupovinu laptopa

Savet za kupovinu laptopa bio bi više zasnovan na izboru kvalitetnog laptopa u odnosu na neke jeftinije modele. Na neki način, napravićemo kratak rezime na osnovu pređašnjeg izlaganja.

U samom startu treba odabrati dobar procesor (CPU) minimum i3/i5 ili AMD A4, dovoljno memorije (RAM) DDR3, barem 4 GB a da grafička kartica bude odabrana prema vrsti posla (jača grafika za ozbiljniji posao, slabija grafička za osnovne poslove, office, internet ... itd). Kada ste pažljivo odabrali laptop sa ovim komponentama, ostaje još samo da kupite SSD. Zapamtite, najveće ubrzanje će vam upravo priuštiti ovaj disk jer je mnogo puta brži od klasičnog 2,5 inch HDD-a. Mnogi prodavci laptopova nude zamenu uz doplatu (ssd umesto hdd). Ekran smo rekli da treba biti barem 15,6 inča sa rezolucijom koja vam pruža najbolji komfor pri radu. LED ekrani imaju kristalno jasnu sliku, nema treperenja i nema zamora očiju kod dužeg rada na laptopu. Kućište laptopa treba da je jako, izdržljivo, tastatura otporna na habanje i da ima raspored tastera kao kod desktop tastature. Baterija laptopa treba da ima više miliampersati (mAh), bolju autonomiju a ako postoji opcija da se dokupi jača baterija i ako ste pri parama slobodno to učinite.

Operativni sistem (OS) najčešće nije u paketu sa laptopom ili je to neka verzija Linux-a. Ako ne želite da bacite novac na ovu stavku onda uložite u kvalitetniji laptop a, sistem ćete lako instalirati po želji kada mašina bude kupljena. Po pravilu na novi i jači laptop se instalira Windows 10 64 bit, dok se na laptopove sa DDR2 i slabijim procesorom instalira Windows 7. Ko voli, i ko želi da proba Linux. postoji više sistema od kojih bi smo vam preporučili Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE, Debian, Centos a, za početak možete probati i live verziju Knopix-a jednog od odličnih besplatnih linuksa. U svakom slučaju, možete nas pozvati da vam instaliramo operativni sistem sa svim potrebnim programima i drajverima. Biće nam zadovoljstvo da vam pomognemo da svog laptop ljubimca pokrenete na pravi način !

Kada je u pitanju kupovina polovnog laptopa, ne bi smo puno ulazili u tu problematiku već samo mkžemo reći da se polovan laptop kupuje samo kod proverenog prodavca ili u servisu koji se ne bavi popravkom već isključivo sklapanjem i prepakivanjem komponenti laptopova. Polovni laptopovi se mogu naći po veoma povoljnoj ceni a da pri tome budu veoma dobri. Sve zavisi šta kome treba.

U svakom slučaju, ne bi trebalo kupovati uređaje koji su na akciji a da prethodno ne proverite njegove mogućnosti. Ukoliko se odlučite da kupite dobar laptop koji će vas služiti duži niz godina bez problema, onda će to sigurno biti neka skuplja varijanta. U tom slučaju, razmislite da dodate još malo novca i sebi priuštite zaista kvalitetan uređaj. Ukoliko vam je potreban naš savet oko izbora laptopa slobodno nas kontaktirajte. Pokušaćemo da vam pružimo prave informacije.

Srećna kupovina laptopa !

Komentari, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Draganpiše...

Poštovani,

Molim Vas da mi preporučite laptop koji po Vama ispunjava uslove koji ste preporučili !

Cena do 850 eu.

Unapred zahvalan !

Avatar
Novo
Vladimirpiše...

Dosta sam naučio. Odličan članak

Avatar
Novo
Biljapiše...

Dobar dan ...cerka je upisala arhitekturu intresuje me koji laptop kupiti ...hvaL

Avatar
Novo
Milankopiše...

Potrebna mi je preporuka za kupovinu laptopa za budućeg studenta programiranja ?

Servis računara:

Bilo koji laptop koji ima i7 procesor minimum 4 generacija. Memorija od 8-16 GB, SSD po želji - 512 GB Ekran Full HD. Preporuka za odprilike neki DELL ili HP laptop na akciji.

Avatar
Novo
Milankopiše...

Zanima me vasa preporuka za kupovinu laptopa za buduceg studenta programiranja.Koji laptop kupiti?gde ?

Servis računara:

Preporuka DELL ili HP sa performansama koje odgovaraju CPU i7-10 gen, RAM 16 GB, SSD 512 GB, Ekran Full HD.