Servis matične ploče na laptopu – Popravka matičnih ploča Beograd

popravka matične ploče

POPRAVKA MATIČNE PLOČE NA LAPTOP RAČUNARU

Popravka matične ploče na laptopu, računaru, tabletu, mobilnom telefonu je moguća ukoliko kvar nije veliki i cena popravke ne prevazilazi cenu nove matične ploče. Često puta se dogodi da i nova matična ploča prestane da radi ili jednostavno ima defekt. Kvarovi na matičnim pločama su različiti. Uglavnom su u pitanju pokvareni čipovi, razne elektronske komponente koje matičnu ploču dovode u neupotrebljivo stanje. Na matičnoj ploči takođe stradaju i kalemovi (starije matične ploče), kao i baterija. Zamena baterije rešava određene probleme sa biosom (sat na računaru se stalno vraća na početak, restartovanje računara, plavi ekran ...itd). Ukoliko je oštećen čipset na matičnoj ploči onda je popravka veoma komplikovana. Sa druge strane, grafički čip (grafička) j takođe veoma osetljivo mesto na svakoj matičnoj ploči pa je servis (prekuglavanje) - reballing (riboling) ili kompletna zamena grafičkog čipa često nemoguća zbog lošeg kvaliteta štampe. Garancija na popravke je od 6-12 meseci u našem servisu računara iaptopova.

Imamo nove/polovne matične ploče za skoro sve modele laptopova (Toshiba, Asus, Fujitsu Siemens, Acer, MSI, HP, Dell, IBM, Lenovo, Sony Vaio, Apple, eMaschines, PackardBell, Think Pad, eePC ... itd), a ako motherboard-a nema na stanju možemo je poručiti za Vas. Orijentaciono se čeka 1-22 radna dana da ista stigne na našu adresu. Naš servis laptopova i računara vrši servisiranje i zamenu ploče, zatim kompletno konfigurisanje laptopa i računara prema vašoj želji. Profesionalno od 1995 godine vršimo popravke matičnih ploča i specijalizovani smo za SMD a BGA proces lemljenja. Kod nas nema nerešivih problema! Sava matična ploča se može popraviti ukoliko niste dozvolili da se nestručnom dijagnostikom i priručnim sredstvima vrši pokušaj popravke bez odgovarajućeg profesionalnog alata. U slučaju da je matična ploča laptopa već bila u nekom od servisa gde je vršena popravka i ploča više ne radi, proces popravke je daleko teži nego da ste je odmah doneli kod nas. Često i ne uzimamo takve ploče u rad.

Servis računara Beograd popravlja i vrši servis matičnih ploča svih proizvođača. Bilo da je reč matična ploča za laptop ili desktop računar, server, tablet, mobilni telefon, dron, u razumnom vremenu uradićemo potrebnu dijagnostiku i popraviti matičnu ploču.

Laptop servis vrši dijagnozu kvara na matičnoj ploči na terenu i u servisu i najčešće je konstatacija kvara nešto duža u odnosu na matične ploče desktop računara. Popravka matične ploče laptopa je malo komplikovanija. To samo produžava vremenski period od konstatacije kvara do popravke kvara na matičnoj ploči a inače u 90% slučajeva uspevamo da popravimo i servisiramo matičnu ploču. Svaka matična ploča prolazi detaljan pregled od strane vrhunskih elektroničara a sam proces se odvija u prostorijama opremljenim za modernu dijagnostiku ove vrste elektronskih komponenti.

Zamena DC konektora na matičnoj ploči

Vrlo čest kvar na matičnoj ploči jeste pokvaren ili oštećen ulaz za punjač (punjenje). Ako se baterija na laptopu, tabletu ili mobilnom telefonu ne puni, sporo puni ili prekida kod punjenja, verovatno je DC konektor u problemu, mada može biti i neki ozbiljniji kvar. naravno prvo se radi zamena dc konektora pa sve ostalo. Najviše se amortizuje konektor punjenja pa on i najčešće strada mada takođe stradaju i USB konektori, Audio, HDMI, LAN, konektor tastature - polomi se plastika koja zabravljuje flet kabal od tastature. U našem servisu se može sve popraviti a preporuka je da se čim se primeti da je konektor labav, da ne drži dobro, ili se izvalio iz plastike odmah donesete uređaj u servis.

Prosuta tečnost po laptopu

Neprijatna situacija je kada voda, kafa, sok, pivo ili bilo koja druga tečnost dospe do matične ploče. Prva na udaru je tastatura koja nekad i preživi ali najčešće strada. Ostatak tečnosti odlazi ispod tastature i na matičnoj ploči stvara kratke spojeve. Problematično je kada se posle 24-48 sati od momenta kvašenja stvara oksidacioni sloj pa komponente bivaju oštećene. Zato je jako bitno da se laptop ili telefon što pre donese u servis računara kako bi se hitno otvorio uređaj i matična ploča očistila od tečnosti. Ako tastatura preživi onda je dobro ali ako ne onda se radi zamena tastature na laptopu. Kod mobilnih telefona i laptopova je važno da se ne paniči, već da se odmah izvadi baterija (ako je moguće). Ne uključivati više uređaj već kontaktirati naš servisni centar ili odmah doneti uređaj na čišćenje.

Zamena matične ploče

Dešava se da se zamenom čipseta, biosa i određenih kola matična ploča osposobi za normalan rad. To je takozvani veliki servis - sređivanje ploče pri čemu se kompletno ploča čisti određenim hemikalijama u ultrazvučnoj kadi a sve u cilju da se otklone uzroci kratkih spojeva na istoj. Ukoliko je kvar veliki i postoji rizik da popravka ne bi mogla biti pokrivena garancijom, onda se ide u proceduru zamene matične ploče. Kada se stara matična ploča zameni novom ili polovnom (nepopravljanom) nije neophodno ponovo raditi instalaciju sistema. Veoma je bitno da se maticna ploca testira pre ugradnje kako bi smo bili sigurni da je sve u redu.

Popravka računara u Beogradu je servis koji ima veliko iskustvo u popravci svih vrsta matičnih ploča (laptop, mobilni telefon, tablet, televizor, štampač, CNC mašina, roboti, dronovi, aku alati ... itd). Obzirom da je posao popravke ove najvažnije komponente kompleksan, ne treba padati na slatke priče kojekakvih doktora za sve i svašta jer se nestručnom dijagnostikom i popravkom umanjuje šansa da se matična ploča popravi.

 

  Najčešći kvarovi na matičnoj ploči

 • 1Procureli kondenzatori na ploči i potrebno ih je zameniti novim kondenzatorima.
 • 2Oštećeno podnožje za CPU na matičnoj ploči - potrebna je zamena podnožja za procesor (socket - soket), iskrivljenji pinovi.
 • 3Stari BIOS ne odgovara - potrebno je update/upgrade biosa - (flešovanje) ili otključavanje biosa
 • 4Često i prašina na matičnoj ploči može izazvati kvar pa je čišćenje matične ploče neophodno
 • 5Oštećen ulaz za USB, ne radi uesbe priključak kao i HDMI izlaz ili LAN (mrežna kartica).
 • 6Iskrivljeni pinovi za VGA / HDD. Polomljeni pinovi (iglice) na procesoru oštete socket na ploči
 • 7Iščupan SATA priključak sa ploče, najčešće plastika pukne ili se pinovi iskrive
 • 8Matična ploča je 100% crkla zbog starosti i potrebna je zamena ili je samo pokvarena i moguća je popravka
 • 9Problem sa integrisanom grafikom, nema slike na monitoru, nema slike ni sa dodatnom grafičkom karticom
 • 10Matična ploča ne daje znake života iako svetli zelena lampica, nakon grmljavine, nestanka struje ...itd.

  Ukoliko popravka matične ploče nije moguća, radi se zamena matične ploče i to:
 • 1Kupovina nove matične ploče (garancija 2 godine).
 • 2Kupovina polovne matične ploče (radna garancija do 6 meseci).

POLOVNA MATIČNA PLOČA DA ILI NE ?

Ne mora da znači da polovna matična ploča nije dobra za kupovinu. Naravno bitno je kupiti je od pouzdane osobe koja zna šta prodaje i ne želi da vas obmane. Takođe, vi bi ste trebali da imate servisera koji će tu maticnu plocu testirati prethodno. Često puta su ljudi u nedoumici da li da se odluče za polovnu ploču od 3000 dinara ili novu matičnu ploču od 7000 dinara. Razlika u ceni jeste često problem. Pristanak na polovnu ploču je lični izbor ali nije naivan. Pre svega zato što vam jasno stavljamo do znanja šta kupujete. Mi ne prodajemo polovne a neispravne matične ploče. Ne prodajemo sumnjive matične ploče koje imaju naduvene kondenzatore ili druge skrivene mane (npr. pečena grafika - duvani čipovi).. Takve matične ploče mi recikliramo.

Ako ste se odlučili za kupovinu polovne matične ploče, lično ćemo vam je pustiti u rad, testirati, proveriti, pokazati kako radi. Ako budete zadovoljni, kupićete je. Niste u obavezi da kupite ono što vam ne odgovara na prvi pogled.

Kada je u pitanju nova matična ploča, za njenu ispravnost garantuje ovlašćeni servis - prodavac - dobavljač. Tako da, garancija od 2 godine je isključivo obaveza dobavljača da vam u slučaju neispravnosti, popravi ili zameni matičnu ploču. Mi ne preuzimamo nikakvu odgovornost za nove matične ploče osim one koje ugrađujemo na vašu ličnu odgovornost a uz našu saglasnost da je matična ploča adekvatna za ugradnju. Što se tiče matične ploče za laptop, vrlo su deficitarne i za pojedini model laptopa bukvalno ne postoji matična ploča u prodaji. Ipak, nije sve tako crno jer mi možemo da vam poručimo novu ili polovnu ispravnu matičnu ploču iz inostranstva uz određenu garanciju.

ZAŠTO SE POKVARI MATIČNA PLOČA?

Desktop računar svu potrebnu struju dobija preko svoje napojne jedinice - pc napajanje. Kvalitetno napajanje ima veće šanse da preživi strujne udare usled električnog pražnjenja (grom) i čestog nestanka struje zbog radova na mreži. Takođe, opterećenje napajanja kao posledica igranja zahtevnih igrica nije isključeno kao mogući uzrok kvara. Kod laptopa je slična situacija s tim što tu imamo napajanje-adapter koji se povezuje preko DC konektora u laptopu, tabletu ili mobilnom telefonu. Pokvaren punjač se detektuje pomoću multimetra i najčešće zamena adaptera rešava problem sa punjenjem baterije i uključivanjem laptopa, tableta, mob telefona. Popravka laptop punjača je često dobra opcija ako kvar nije veliki. Ako se dogodi da je punjač ispravan a ovi uređaji ne rade onda je kvar koji mora rešavati servis računar, servis laptopova ili servis mobilnih telefona. Svejedno, ne brinite, donesite vaš uređaj jer mi smo tu da popravimo sve što je u našoj nadležnosti.

Najčešći kvar na matičnoj ploči je elektronski i odnosi se na pregorevanje bitnih komponenti kao što su kondenzatori, tranzistori (fetovi i mosfetovi), određena integralna kola i čipovi (vga, čipset ... itd). Takođe, vrlo čest kvar je i pokvaren ulaz za punjač (DC konektor). Nisu retki kvarovi i na HDMI ulazu, USB, LAN ... i ostalim delovima koji se nalaze na matičnoj ploči. Ono što je za auto motor, to je za laptop odnosno PC matična ploča. Kompleksan elektronski sklop koji uz pomoć procesora, RAM memorije i hard diska izvršava sve bitne računarske funkcije. Kao takva, matična ploča je veoma opterećena i podložna raznim elektrostatičkim / električnim opterećenjima. Na pitanje zašto se matična ploča pokvari a laptop nije dugo radio ili ste bili pažljivi, nema preciznog odgovora. Ono što vam mi možemo reći kao savet je da laptop češće čistite od prašine, barem jednom godišnje kako bi se izbeglo pregrevanje čipova na ploči. Čišćenje laptopa ne traje dugo i nije skupo a čuva matičnu ploču od težih kvarova.

Razlika u ceni je evidentna kao i način za priznavanje garancije. Za sva dodatna pitanja, stojimo vam na usluzi.

e potrebna popravka matične ploče ili savet servisa računara, potrudićemo se da vam odgovorimo što je pre moguće. Matična ploča je osnova svakog modernog uređajai od njene ispravnosti zavisi i rad istih Bilo kakav problem se mora rešavati brzo kako ne bi došlo do veće havarije. Sa strujom nema igranja i nipošto samostalno nemojte rasturati uređaj i pokušavati popravku elektronike.

Iskustva, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Nenad Ljigpiše...

U jednom laptop servisu su mi rekli da mora da se menja maticna ploca zato sto je pokvaren hdmi izlaz za tv. Takodje ima mali problem i sa jednom usb prikljuckom - konektorom. Da li vam mogu poslati ceo laptop da uradite proveru ? Hvala

Servis računara:

Naš laptop servis će uraditi kompletnu dijagnostiku koja je apsolutno besplatna i ako je u pitanju samo zamena  hdmi konektora, moze se ostvariti akcijska cena - popust jer će se raditi mali servis laptopa, čišćenje laptopa, obzirom da se već ceo rasklapa. Popust na cenu 1500 din imate (20%).

Avatar
Novo
branislavpiše...

konstantno gori crvena lampica od cppu na maticnoj asus m5a99x evo, dali se isplati popravka, i ako se isplati jel moguce poslati samo maticnu

Servis računara:

Ukoliko ste probali sa drugim CPU-om a i dalje ostaje upljena lampica onda treba proveriti par čipova na matičnoj ploči. Ne možemo vam reći da li se isplati ili ne dok se ne uradi dijagnostika i pronađe kvar.

Avatar
Novo
Branislavpiše...

Da li mogu poslati samo maticnu

Servis računara:

Morate detaljnije napisati o čemu se radi ... uglavnom može.

Avatar
Novo
Vedranapiše...

Dobar dan! Moj brat ima HP lap top kome je problem maticna ploca..801505-501 For HP X360 13-4013DX i7-5500U/8GB INTEL Motherboard TEST OK.....Koliko bi kostala nova ploca sa ugradnjom!! Hvala

Servis računara:

Poštovani, obzirom da nova matična ploča za ovaj laptopa nije baš tako jeftina, Naše pitanje je da li ste spremni za opciju popravke matične ploče ? Naravno, naša dijagnostika bi u slučaju uspešne popravke bila besplatna, a popravka matične ploče bi bila isplativija  od nabavke druge matične ploče.

Avatar
Novo
Bukipiše...

Pozz, zanima me dali mozete da mi odradite plocu za lg g3 i koja bi cena bila?

Avatar
Novo
Bojanpiše...

Interesuje me matična ploča za laptop Asus TP500L. Naime, laptop je došao iz inostranstva i ima problem sa slikom / grafička karta nije dobra. Da li se isplati i da li je moguća popravka ove matične ploče ili je bolje da se uradi zamena cele matične ?

Servis računara:

Svakako treba pokušati sa popravkom. Popravka bi koštala manje nego zamena matične ploče. Nova maticna ploca iz uvoza je negde oko 120 e za ovaj model laptopa.