Windows 11 iskustva

windows 11 iskustva
  • 19 decembar. 2021
  • Servis računara, laptopova Beograd

Windows 11 je izašao tek nedavno ali nismo hteli da odmah pišemo svoje utiske i iskustva dok ne dobijemo barem još neko bilo pozitivno ili negativno iskustvo od korisnika koji su tražili da im se uradi instalacija Windows 11 na laptopu ili desktop računaru.

Šta nudi Windows 11 ?

Ako ste pomislili da je Microsoft opet objavio novi operativni sistem tek tako, kako bi samo održao kontinuitet 7, 8, 10, 11... prevarili ste se! Windows 11 je veoma poseban operativni sistem. u odnosu na svog prethodnika Win 10, mnogo brže radi, lepši je, komforniji. Nema nikakvih bagova niti problema prilikom instalacije. Drajveri i svi uređaji su se povezali normalno bez prekida. Igrice rade brzo, nema seckanja a primetno je i poboljšanje u performansama. Ne mislimo da je 11 napravljen samo za gejmere, naprotiv, za svakog korisnika koji je ostao veran Windows-u.

Izgled Windowsa 11

Windows 11 je mnogo lepši od desetke. Brže se otvaraju prozori, ivice su mekše, nekako sve klizi kao podmazano i nema ama baš nikakve zamerke na interfejs što se i očekivalo. Jednom rečju, izgled zadovoljava.

Kada jednom budete namestili izgled sistema na ekranu prema svojoj želji, teško da ćete ikada poželeti da se vratite na Windows 10.

Manipulacija prozorima je sada vrhunska i pamti se raspored koji ste podesili tako da i posle restarta računara sve se brzo vraća na vaš default.

Izbačen taskbar uz levu ivicu ekrana

Opcija da se taskbar podesi uz levu ivicu ekrana će smetati verovatno onima koji su navikli na tako nešto ali to ne bi trebalo da bude problem. Takođe, puno korisnih opcija u taskbaru je trenutno izbačeno ne znamo iz kog razloga. Ali, opet kažemo, možda je to samo trenutno stanje dok se ne prikupi dovoljan broj iskustava korisnika pa da se poboljša interfejs u nekom upgrade-u.

Zamerka je i to što su ikonice u taskbaru zaista sitne i nisu optimizovane za osobe koje nose naočare za blizinu :). Možda to nije propust jer se išlo na ideju da danas ljudi prelaze na velike ekrane ali ako mi je potreban monitor od minimum 27 inch da bih komotno mogao da vidim šta je na taskbaru, onda to i nije za pohvalu. Dakle, ovde slobodno upišite minus.

Osakaćen start

Start je kod Windowsa 7, 8 i 10 bio odličan. E, sada to više nije jer je mnogo toga ukinuto pa deluje siromašno. Nije nam jasno zašto je Windows postao toliko prost sistem kad on to nikada nije bio i ne treba da bude ? Nekada ne treba ići u krajnost.

Windows 11 podržava Android

Najava da će Windows podržavati Android aplikacije kako to čine android uređaji jeste opravdana ali u trenutnoj izvedbi ne bi smo bili pozitivno oduševljeni jer puno toga tu nije na mestu. Nisu potrebni emulatori za rad ali se prosto sve preuzima sa Amazonove prodavnice koja je baš siromašna sa aplikacijama. Možda će u nekom momentu to biti poboljšano ako se bude Google pitao ali treba sačekati i taj datum.

Widgeti na svakom koraku

Puno toga se može rešiti Widgetima po pitanju prostora i sama organizacija na ekranu je lakša. Međutim, i tu se očigledno išlo u krajnost pa se vidžet nudi za sve i svašta što svakako nije pozitivna ocena.

 

Windows 11 kao Windows 10 izgled kako ?

Pazite, čak i ako ste dobili ili vam je naknadno instalirana 11-ica, interfejs vam može biti prolagođen tako d asve izgleda kao Win10. Uz par podešavanja, lako se sve dotera na izgled desetke. To možda predstavlja problem osnovnim korisnicima računara ali bi prosečni korisnik trebalo da samostalno ume da podesi izgled windows sistema po svojoj želji.

Opšti utisak i zaključak

Windows 11 jeste veliki korak napred i sigurno je da tu nije kraj inovacijama. Jedino nas brine inertnost i pomalo brzopleto ukidanje korisnih opcija u vizuelnom smislu i ishitren korak ka jednostavnosti. Ne možemo se preko noći tek tako lako naviknuti na novine koje su promenile raspored ali i opcije koje smo koristili do juče. Sigurno je da će Win 11 pretrpeti neke izmene ali generalno gledano, ipak je puno bolji od Win 10. Ako niste sigurni da li da pređete na 11 ili ste kupili novi laptop ili desktop računar pa želite da izvučete maksimum performanse iz njega, naš savet je da probate. Mislimo da se nećete pokajati. Uzgred, naš servis računara je tu da vam pomogne kod Windowsa 11 u smislu konfigurisanja, podešavanja izgleda ... itd.

 

Ako vam je potreban savet u vezi instalacije Windows 11 na laptop ili desktop PC, kada ne možete da se odlučite koji sistem instalirati na novi računar ili laptop bez operativnog sistema, mismo tu da vam pomognemo. Kod nas prosečno instalacija sistema traje od 1-2 sata, sa instalacijom pratećih drajvera i osnovnih programa za rad.

Treba vam instalacija Windows 11 operativnog sistema ... pozovite nas i biće brzo i profesionalno urađeno!

 

Iskustva, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Nesapiše...

Moje iskustvo sa Windowsom 11 je odlično! Brzo radi, nema nikakvih problema, podseća pomalo na Linux ali je ipak ostao svoj i najbolji operativni sistem.

Avatar
Novo
Banepiše...

Nosio sam laptop dell latitude e 7440 servis blizu mene i nisu umeli da podignu Windows 11. Kažu da nema opcija za boot. Šta da radim? Iz Malog Mokrog Luga pišem.

Avatar
Novo
Novicapiše...

Ako ste kupili laptop sa Windows 11, možete lako uraditi reinstalaciju iz početka uz trik. Čak je preporuka da se godišnje jednom uradi nova instalacija uz zadržavanje svih podešavanja i podataka.

Avatar
Novo
Milošpiše...

Uspeo sam da uradim upgrade sa Windows 10 na Windows 11! Hvala vam na podršci i strpljenju. Preporuka je da ako niste, što pre pređete na Win11 jer je strava. Brzo radi, lep interfejs, klizi po po zimi ...

Servis računara:

Sve se može kad se hoće. Nema na čemu. Pozdrav!

Avatar
Novo
Pedjapiše...

Kako se instalira Windows 11 ? Da li možete da postavite neki tutorijal. Kupio sam original licencu i skinuo sam potreban ISO fajl sa Microsoft sajta. Šta dalje ?