Brzina interneta

  • 10 Januar. 2017
  • Popravka računara

Brzina interneta se lako proverava. Ako vam se čini da je vaš internet postao sporiji u odnosu na ranije, ili želite samo da proverite da li je brzina/protok koji plaćate, naš servis računara vam nudi skromnu pomoć u tome.

 

Pre nego što pokrenete test brzine interneta, predlažemo vam da proočitate naš blog. Brzina protoka interneta nije konstatna i ona direktno zavisi od broja korisnika na internetu. Dakle, u toku dana, brzina protoka može varirati do te mere da vam se zaista učini da je vaš internet postao spor. U tom slučaju, ljudi uvek posegnu za telefon podrške internet provajdera koji pošalje ekipu na licu mesta i utvrde da je sa internetom sve u redu a da je problem u vašem računaru. Da li je to moguće ?

MERENJE BRZINE INTERNETA

Merenje brzine interneta nije komplikovano i uglavnom daje vrlo precizne rezultate merenja. Da bi ste izmerili brzinu interneta potrebno je samo da pokrenete neki od sofverskih alata koji su uglavnom besplatni, a svega par njih taj posao radi kako treba. Brzina interneta u momentu kada se vrši provera bi trebala da bude približna brzini koju ste kupili kod provajdera. Zapravo, nikada se 100% ne može garantovati da će brzina biti konstatna kod svake provere jer na nju utiču mnogobrojni faktori koje nećemo obuhvatiti ovim blogom. Merenje neka bude prosto, brzo uz upotrebu poznatih alata to jest online programa koji to rade kao što je www.speedtest.net. Međutim, hajdemo da redom pojasnimo šta sve utiče na brzinu interneta ?

Računar

Računar je uređaj na kome se internet priključuje preko mrežne (LAN) kartice ili preko Wirelless (WiFi) kartice. Može se dogoditi da imate stari računar koji ima ili nekvalitetnu mrežnu karticu sa minimumom propusnosti. ili je ista pokvarena. U tom slučaju, ikonica pored sata neće biti aktivna već precrtana crvenim X. Proverite ispravnost mrežne karte i ako je potrebno kupite novu LAN karticu koju ćete ubaciti u odgovarajući PCI slot. Kao razlog zašto je vaš internet postao spor može biti i virus u sistemu. Budite sigurni da je vaš kompjuter/laptop čist, da nema virusa, malwarea, spywarea ...itd. Često se dešava da internet provajderi korisnike upućuju u servis računara ili laptop servis na reinstalaciju sistema ili brisanje virusa i instalaciju drajvera kako bi mogli da pristupe računaru.

Mrežna kartica

Mrežna kartica (čip i priključak) je uglavnom integrisana na samoj matičnoj ploči, mada iskusniji korisnici koriste posebnu mrežnu karticu zbog veće brzine/većeg protoka interneta. Mrežne kartice se razlikuju po svom protoku odnosno brzini pod kojom rade, odnosno najčešće se mogu naći kartice sa brzinama protoka od 10, 100, i 1000 Mbit/s (Gigabit). Kada kupujete karticu, obratite pažnju da uzmete onu sa većom brzinom. Recimo, mrežna kartica PCI TP-Link TG-3269 radi na brzinama od 10/100/1000 Mbps.

Internet kabal

Ako koristite dugačke kablove od rutera (modema) do računara, to može biti razlog usporenja. Nekvalitetno krimpovanje (spajanje) LAN priključka sa žicana kabla može dovesti do usporenja pa i prekida interneta. Budite sigurni da imate kvalitetan kabal bez prekida, i da je sve urađeno kako treba. Na kraju krajeva, ispravnost kabla se može proveriti odgovarajućim uređajem - tester za LAN. Idealno je korsititi kabal dužine ne veće od 7 m. Ako ova dužina mora biti veća, potrebno je postaviti odgovarajući pojačivač signalana nastavku.

WiFi signal

Bežični prenos interneta (Wireless) ili skraćeno WiFi (vaj faj) je bežična lokalna računarska mreža (WLAN) koja radi pod standardom IEEE 802.11. Uređaji koji se povezuju na ovu mrežu moraju biti i blizini. Razdaljina utiče na kvalitet signala pa i brzinu protoka. To znači da ako hoćete da koristite ruter u prizemlju kuće za intrnet na laptopu na spratu, logično je, mora doći do malog usporenja jer signal prolazeći kroz razne prepreke slabi, pa internet gubi na svojoj brzini. Laptopovi imaju nešto slabiju WiFi karticu pa se često dešava da uopšte ne mogu da se konektuju na mrežu ako je razdaljina velika ili je više prepreka između uređaja. Postojoje i eksterne USB WiFi kartice sa antenom koje bolje primaju signal i imaju veću brzinu od standardno integrisane kartice u računaru/latopu. Idealno je koristiti ruter u blizini računara u istom nivou.

Internet operater - provajder

Internet provajder garantuje propisanu brzinu koju plaćamo i to je u redu. Takođe, jasno je da je brzina interneta uslovljena i razdaljinom korisnika od bazne stanice sa koje se emituje signal. Ovo se odnosi na korisnike koji nemaju mogućnost za uvođenje kablovskog interneta, već moraju da koriste WiFi pristup pomoću Wireless antene, kabla i WLAN kartice u računaru ili laptopu. Tada morate imati na umu da svaka prepreka između vaše antene i predajnika znači i ometanje signala odnosno automatski lošiji kvalitetesignala koji je osnova za brz i stabilan internet. Idealno bi bilo da taj signal bude jačine 100%, ali mi smo svedoci da na terenu korisnici negde imaju i jedva tek 30% signal, što je na minimumu.

S druge strane, kablovski internet nema tih problema. Prek okabla se internet prostire brzo i bez smetnji u slučaju ako je sistem podešen kako treba i nema nekih većih problema u mreži. Recimo SBB na teritoriji Beograda funkcioniše besprekorno. U 2016-oj godini smo zabeležili jedva par puta zastoj i usporenje interneta, koje je rešeno u roku od sat vremena. Kvalitetna oprema, dobra pokrivenost kablovski i WiFi / UNIFI, su prednosti koje SBB ima u odnosu na ostale provajdere. Ako koristite kablovski internet, potrudite se da ruter držite dalje od televizora i zvučnika jer mu smetaju a i on smeta njima. Proverite da li ste lepo utakli sve konektore za internet. Povremeno restartujte ruter (ugasite ga na 1 minut) pa uključite.

Na kraju, svedoci smo da se često puta dešava da internet radi brzo ali da se većina internet stranica ne otvara i/ili izbacuje grešku error 404, error 403, error 502 ... itd.

U tom slučaju možete promeniti svoje DNS parametre na računaru i uneti Google DNS koji uvek radi perfektno. Kako da to uradite ? Pročitajte sledeći članak o tome: Provera brzine interneta

Zaključak

Internet je postao sastavni deo našeg života. Nekome je internet i jedina opcija za komunikaciju. Većina poslova se danas obavlja posredstvom interneta. Kada se ima sve to u vidu, jasno je da moramo biti svesni činjenice da je brzina interneta jako bitna za svakog korisnika. Bilo da samo želimo da pogledamo film na Youtube, ćaskamo na Facebook, vršimo besplatno skidanje programa, ili čitamo vesti ...potreban nam je brz internet. Proverite u ugovoru koji je protok vaš provajder obećao. Proverite brzinu vašeg internet protoka. Prema našem uputstvu proverite sve što bi moglo biti do vašeg računara. Ako primetite značajnija odstupanja a sa računarom je sve u redu, onda se i lično obratite provajderu sa konkretnim prigovorom za spor i nestablan internet protok. Za test brzine interneta kliknite na sledeću sliku a zatim na "BEGIN TEST". U roku od nekoliko sekundi saznaćete koliko je brz vaš internet.

provera brzine interneta

TAGOVI

Iskustva, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Axapiše...

Sbb internet je normalan i brzina je optimalna u zavisnosti od paketa. Savet je da se ruter drzi uspravno kako se ne bi pregrevao jer tada dolazi do usporeno do potpunog prekida signala.

Avatar
Novo
Tonipiše...

SBB internet je najbolji internet u Beogradu za sada, najbrži je i za godinu dana nisam imao ni jedan prekid niti bilo kakav problem što nije bio slučaj sa ostalim provajderima da ih ne nabrajam ovde.

Ne bih ni da hvalim previše sbb jer moguće je da ima problema i kod njega i naravno kada se širi mreža uvek je moguće da nastanu problemi koje sbb rešava vrlo brzo !

Sve zavisi i u kom delu grada se nalazite jer što ste bliži onim lepo nazvanim trafostanicama - netostanicama - internetostanicama ... vaš internet je brži ... , naravno mala šala za glupe nazive ali SBB je lepo opisao to u par reči:


NAJBRŽA INTERNET MREŽA U SRBIJI SE PONOVO UBRZALA

SBB daje najveće brzine interneta do sada!

Svim novim i postojećim korisnicima TRIO paketa ubrzali smo internet do čak 200 Mbps - i to na celoj mreži. Broj domaćinstva koji se opredeljuju za naš internet konstantno raste, tako da već sada trećina internet korisnika u Srbiji ima SBB internet.

Naš moto je najbrži internet¹ bez ograničenja na celoj mreži, što dokazujemo više od decenije kada smo daleke 2002. godine prvi u Srbiji uveli širokopojasni internet. Najmanja početna brzina u SBB Trio paketu od 60 Mbps je više od 5 puta veća od proseka u Srbiji!

Servis računara:

Nema šta ... i mi mislimo da je SBB za sada najbolji internet provajder u Srbiji. U Beogradu nema jači, brži i bolji internet što se tiče svih parametara ... ali na nivou Srbije bi trebalo videti iskustva ostalih korisnika. Apelujemo na sve korisnike sbb-a da imaju maksimalno razumevanje kada dođe do prekida jer se sigurno radi na kvalitetu, i posle svake promene je uvek bilo još bolje.

Avatar
Novo
Brankopiše...

Internet brzina SBB je katastrofa. Plaćamo bezveze nešto što zaista nema ni približno parametre koje bi trebalo da ima jedna ozbiljna internet provajder mreža. Bezobrazluk i odnos velike kompanije prema korisnicima koji žele nešto brže, novo, jače, ugodnije je krajnje pokvaren. Ne znam da li je samo tako kod sbb mreže kod kojih sam godinama ili se isto dešava i kod drugih ali je činjenica da nas zamajavaju na po malo, na finjaka svakog meseca!

Servis računara:

Brzina interneta trenutno na 50 / 5 .. iako treba da bude duplo brže. Mnogo korisnika u zadnje vreme se kači na Torrent i onda se opeterećuje ceo sistem.

Avatar
Novo
Danilopiše...

Imam problem sa wifi vezom na iphone 6s.Odkako sam instalirao najnoviji ios 11.0.4 pojavio se ovaj problem. Naime, wifi konekcija mi stalno puca, radi par minuta i prekine se i onda vrti tako dok ne pukne. Restartovao sam ruter i telefon vise puta ali nema nista novo. Iz sbb-a su mi rekli da mi je kanal 6 prebukiran i da ga promenim, sto sam i ucinio i stavio na 3 gde nema nikoga ali isto se desava. Jel neko imao slican problem i kako ga resiti. Hvala

Avatar
Novo
Mirkopiše...

Imem problem sa SBB kada hoću da koristim WiFi, dok mi preko kabla internet radi normalno. Malo mi je tehnički neizvodljivo da razvlačim kabal za net po stanu pa mi je opcija bežični internet potrebna. Resetovanje rutera Cisco ne pomaže. Zvao sam SBB mnogo puta i oni nešto podešavaju daljinski, to radi dan-dva i opet problem. Da li neko ima sličan problem i kako ga rešiti ? Sve najbolje u novoj 2018 godini!

Avatar
Novo
Mikicapiše...

Moguće da je došlo do zagušenja i preopterećenja kanala 7 ili 11 na kome je vaš ruter ... trebate da ručno podesite kanal na recimo 1 ili 2 ili bilo koji je manje opterećen. Ako ni to ne pomogne, SBB po pravilu testira ruter i onda ga menja. Ruter ne bi smeo da se greje previše.