Provera ispravnosti hard diska i popravka hard diskova

  • 1 Mart. 2022
  • Popravka računara

Hard disk je komponenta u računaru koja je zadužena za smeštaj sistemskih i ostalih podataka (datoteka-fajlova). Ne postoji ništa gore za korisnika koji odjednom sazna da mu je hard disk pokvaren i da je pod znakom pitanja da li se može uraditi spašavanje podataka ? Svakako da će svaki hard disk pre ili kasnije prestati da radi zbog starosti ili zbog bilo kog drugog kvara, bilo mehaničkog ili zbog strujnog udara. Hard disk mora biti ispravan kako bi Windows normalno funkcionisao. Postoje dve vrste hard diskova: mehanički HDD i električni SSD. Mehanički hard disk poseduje najčešće dva rotirajuća magnetna diska na kojima se upisuju i sa kojih se čitaju podaci. Najčešći kvar kod ovih hard diskova je fizičke prirode (mehaničko oštećenje površine diska - bad sectors). Takođe, problem može biti i oštećenje i kvar magnetne glave ili oštećen firmver (firmware). Pored mehaničkih kvarova i problema postoje i problemi softverske prirode kao i kvar elektronike hard diska. U bilo kom slučaju, dijagnostika i otkrivanje kvara na hrd disku zahteva vreme koje je u praksi 3-7 radnih dana. Popravka hard diska se obavlja u servisu.

Morate znati da je hard disk računarska komponenta na kojoj čuvamo naše podatke i da je u bilo kom trenutku moguć njegov kvar. To znači da svest o čuvanju (bekap podataka) treba biti prioritet svakoga od nas. Proces izvlačenja podataka sa pokvarenog hard diska je mukotrpan i najčešće nezahvalan posao. Na kraju krajeva, srećni smo kada se naš trud isplati i vaše podatke uspemo da povratimo. Ne postoji nikakva garancija da se sa hard diska koji je pretrpeo mehanički kvar izvuku podaci. Blagovremeno treba proveravati ispravnost hard diska odgovarajućim programima koje ćemo detaljno opisati u blogu. Čim se primeti da se disk ponaša čudno, da škljoca ili je sistem usporen, pojavljuje se plavi ekran sa belim slovima, restartuje se kompjuter ili laptop iz čista mira ... vreme je da se reaguje. Test ispravnosti hard diska ne traje dugo i može spasiti podatke, vreme i vaše nerve !

Oštećena ploča hard diska

Hard disk je statički veoma ostetljiva komponenta. Čak i najmanji potresi (vibracije, pao hard disk, neadekvatan transport) mogu izazvati kvar - oštećenje ploča hard diska. Takođe, poznato je da se hard disk greje i da je obavezno direktno hlađenje istog pomoću kulera. Kod laptopa je recimo najvrelija zona oko hard diska :). Veoam često se dešava da računar ili laptop sporo podiže sistem nego inače. To je prvi znak da sa hard diskom nešto nije u redu. Takođe, plavi ekran sa belim slovima (BSOD) je neminovan i rešenje problema je zamena hard diska.

Ono što je bitno znati je da se loši "bad" sektori ne mogu popraviti. Oni se sve vreme beleže od strane hard diska i ako je moguće podaci koji se nalaze na njihovom mestu se premeštaju na delu hard diska koji nije oštećen. Automatska popravka bad sektora nije moguća već je potrebno ručno pokrenuti popravak sektora. Jedan od najpoznatijih programa koji proverava zdravlje hard diska jeste HDD Sentinel, a ovaj program permanentno ukazuje na stanje hard diskova u računaru. Praćenje ispravnosti hard diska se beleži i iskazuje u procentima. Potpuno ispravan hard disk ima 100% health i 100 % performance. Ne treba da vas zbuni podatak da vaš hdd ima 100% performanse i 0% health jer je to znak da je oštećen, ima loše "bad" sektore i da hitno razmislite kako da sve podatke prebacite na neki drugi hard disk (spašavanje podataka sa hard diska).

Postoji vrlo dobar program HDD regenerator koji može da pomogne u situaciji kada su se pojavili neupotrebljivi-bad sektori, međutim, ako postoje simptomi kao što su škljocanje, kliktanje hard diska, onda nije preporučljivo da se koristi ovaj program.

Sve u svemu, predlažemo vam da proverite ispravnost vašeg hard diska. Ono što bude pokazao hdd sentinel može biti relevantno i pokazatelj šta i u kom pravcu treba sprovesti spašavanje podataka. Manja oštećenja sa manjim brojem bad sektora se mogu uglavnom rešiti, međutim, ako zaista hard disk štekće i klikće, onda je neophodno ovaj posao poveriti stručnjacima za izvlačenje podataka i popravku hard diskova. Postupak je komplikovan i traje danima ali daje očekivane rezultate.

Zamena glave na hard disku

U slučaju kada je oštećena magnetna glava na hard disku, hard disk se ne vidi u biosu. Iz hard diska se čuje šklocanje, kliktanje, lupanje. Ako je moguće, oštećena glava se isključi a podaci se učitaju sa glave koja je u funkciji. Međutim, samo kliktanje hard diska ukazuje na veliki problem pa se takav hdd ne sme uključivati jer se time samo povećava problem i oštećenje istog. Zamane glava na hard disku se vrši u vakuum statički izolovanoj komori sa specijalnim alatom i uz uslove koji su propisani standardom za ovu vrstu posla. Nikakav kontakt unutrašnjosti hdd-a sa prašinom i nečistoćama ne sme biti moguć, jer i najmanji delić prašine može uništiti ploču i glavu hard diska. Kod ove situacije, jedina ispravna metoda je da se pronađe identičan ispravan hard disk koji služi da se samo izvuku podaci, a onda se takav hdd praktično reciklira..

Popravka Firmware-a na hard disku

Firmver (firmware) je vrlo važan za strukturu diska. Njegovo oštećenje je veliki problem i rešava se pomoću odgovarajućeg programa - softvera. Ukoliko pokušate da zamenite elektroniku na hard disku, nećete postići ništa jer je potrebno definitivno ispravno pozicioniranje glave na pravo mesto pomoću pravog firmvera.

Pokvarena elektronika hard diska

Pokvarena elektronika na hard disku se rešava relativno lako i brzo u pravom servisu koji ima na stanju sve modele hard diskova. Potrebno je zameniti elektroniku odgovarajućom, ali ne samo to jer u većini slučajeva je potrebo uraditi još nekoliko zahvata na hard disku kako bi sve proradilo kako treba. Zamena elektronike košta koliko i cena jednog novog hard diska koji se koristi kao donor da bi se vaš hdd spasio. Bitno je napomenuti da se za određeni tip hard diska može koristiti samo tačno predviđena elektronika.

Softverski problemi na hard disku

Softverski problem na hard disku može nastati usled više faktora. Najčešći simptomi su gubitak podataka (nevidljivi podaci), nestala particija, izbrisani fajlovi, hard disk se ne može formatirati, nije moguće napraviti particiju, hdd je nevidljiv u "manage"... itd. Uzrok mogu biti virusi ali i vaša nepažnja. Nekolicina virusa je pravljena da bukvalno "jede" fajlove. Naravno u 100% slučajeva ovo rešavamo lako i bezbolno. Kada nestane particija, najbrže rešenje za ovaj problem jeste da se povrati particija i izvuku svi podaci, zatim formatira hard disk i ponovo vrate podaci na svoje mesto. Ovaj posao spada u nešto lakše pa mu je i cena niža u odnosu na gore pomenute poslove. Uglavnom, mi praktikujemo da sve vađe podatke kopiramo na naš eksterni hdd a zatim vraćanje podataka obavimo na disku koji vi budete izabrali ili na hdd koji smo vam reparirali. Mnogi od vas pokušavaju da urade format harda kako bi on radio. Čak i ako proradi posle toga, vraćanje podataka biće daleko teže nego da ništa niste preduzimali.

Popravka SSD diska

SSD diskovi su praktično skup više flešića na jednom mestu. Kod ssd-a nema rotirajućih magnetnih ploča, nema elemenata koji bi se prilikom pada oštetili, ali ima elektronike i memorijskih čipova koji imaju svoj vek trajanja (broj upisa). To znači da ssd diskovi nisu neuništivi, čak su i manje bezbedni za čuvanje podataka od standardnih hard diskova. Proces izvlačenja podataka iz ssd diska je dosta složeniji, pri čemu treba biti posebno obazriv i voditi računa da ssd ne dođe u situaciju da su njegove memorije skroz neupotrebljive.

Šta je važno znati kada se dogodi sledeće: izbrisao/la sam podatke - fajlove sa hard diska, šta da radim ?

Pozovite nas i nemojte pokušavati ništa da uradite jer ćete samo otežati proces izvlačenje podataka sa hard diska.

Komentari, saveti, pitanja i odgovori

* Obavezno popuniti ova polja
3000
Kliknite da dodate sliku sa računara (max 3)
Sva prava zadržana Servis popravka računara

Komentari

Avatar
Novo
Nenadpiše...

Eksterni hard disk Samsung, odjednom je prestao da radi, zuji, vrti se, ne cakće ali ga ne vidi PC. Kabal od fioke je USB 3.0 i ispravan je. Probao sam sa drugom elektronikom na USB 2.0 i isto se dešava. Da li ima spasa ovom hardu ?

Avatar
Novo
Goranpiše...

WD Caviar Blue, cakće kad se prikljuci.. receno mi je da su oni specificni, pa me zanima da li imate iskustva sa istim? Ne vidi ga nijedan sistem.

Avatar
Novo
Mirzapiše...

Ja sam imao slično iskustvo i nisam uspeo da rešim problem sa hard diskom čak i sa zamenom elektronike. Bilo mi je malo skupo spašavanje podataka ali možda je najbolje kontaktirati laboratoriju za spašavanje podataka Data Solutions

Avatar
Novo
Brankopiše...

Poštovani, posedujem eksterni hard disk Samsung koji je bio ugrađen u fioku koja je odjednom prestala da svetli (pre toga mi je hdd pao) . Posle pada je radio normalno stim što je u HD sentinelu prikazivao 10 bad sektora. Nisam proveravao da li su bad sektori napredovali. Hard disk nisam koristio oko godinu dana i juče kada sam ga priključio na laptopu, ne prepoznaje ga bios, ne vidi se u sistemu (koristim Windows 10). Pokušao sam da ga priključim na drugi sata konektor i ne dešava se ništa. Pošto su mi podaci bitni, da li bi ste mi mogli reći ima li šanse da ako ga donesem u vaš servis ti podaci mogu biti spašeni ? Popravka hard diska mi nije prioritet već samo spašavanje podataka sa njega. Takođe, kolika bi cena za spašavanje bila okvirno ? Hvala

Servis računara:

Poštovani Branko, možete doneti vaš hard disk kod nas kako bi naši elektroničari videli o čemu se radi. Svakako vam savetujemo da ne priključujete hdd dalje na bilo kakve docking-e ili uopšte na računar kako se situacija ne bi pogoršala. Dijagnostika je besplatna a cena spašavanja podataka ide po radnom satu i stvar je dogovora. Srdačan pozdrav!