Čišćenje laptopa

čišćenje laptopa

Čišćenje laptopa od prašine i nečistoća

Čišćenje laptopa je obavezno na svakih godinu-dve, u zavisnosti od uslova u kojima radi. Čistoća laptopa je pola zdravlja ove korisne mašine. Čist laptop je uvek spreman za rad i na povišenim letnjim temperaturama, čak i bez dodatnog postolja sa kulerom. Ali, posle nekog vremena, prašina, masnoća, pepeo i ostala prljavština se nakupe i uspore laptop. U tom slučaju, prvi simptomi su sporo podizanje sistema, laptop sporo radi, jako topla ili čak vrela tastatura, često gašenje laptop računara i stalni restart. Ako se uporno uključuje laptop može doći do pregorevanja procesora ili grafičkog čipa. Tada imamo situaciju da se Windows podiže, čuje se zvuk ali nema slike na monitoru.

Ako vam se bilo šta od ovoga dešava, proverite najpre da li je sve u redu sa baterijom laptopa. Probajte da uključite laptop samo sa adapterom. Mekanom četkicom prebrišite otvore ili usisivačem slobodno pređite preko svih otvora za hlađenje na laptopu. Često se dogodi formiranje takozvanog "tepiha" na rešetki za hlađenje, usled čega se sav topli vazduh vraća nazad i dodatno greje sve komponente laptopa. Ako je okom vidljiv, pokušajte čačkalicom da lagano rastresete tepih i prašinu, a zatim usisivačem pređite preko rešetke. Budite veoma pažljivi kako ne bi ste izazvali neko oštećenje.

Ako se problem i dalje ponavlja, vreme je za generalno čišćenje laptopa.

Došlo je leto i temperatura raste iz dana u dan. Vrela tastatura i znojenje dlanova uz laptop su samo neki simptomi koji nas navode na čišćenje laptopa od prašine ili kupovinu stalka za hlađenje. Ako je vaš laptop prljav, nije čišćen od kako je kupljen, stalak za hlađenje neće pomoći. Kompletno čišćenje vam jedino može rashladiti laptop !

Prašina u laptopu je veoma štetna po sve elektronske komponente. Takođe, prašnjav kuler gubi na svojoj efikasnosti i do 90 % i biva često puta pokvaren zbog ne-čišćenja.

ČIŠĆENJE LAPTOPA

AKCIJA - GENERALNO ČIŠĆENJE LAPTOPA OD PRAŠINE I VIRUSA - 1500 DINARA

 

Prašina u laptopu je veoma štetna po sve elektronske komponente. Takođe, prašnjav kuler gubi na svojoj efikasnosti i do 90 % i biva često puta pokvaren zbog ne-čišćenja.

Ako niste vešti u rasklapanju laptopa, savetujemo vam da ne pokušavate sami da ga otvarate. Prvo, možete da oštetite njegove osetljive komponente. Drugo, može se desiti da napravite još veći problem ako zaboravite da vratite neki deo na svoje mesto. Razni tutorijali sa Youtube-a su korisni za rasklapanje i čišćenje laptopa, ali samo ako znate šta radite.

Ciscenje laptopova obavljamo na terenu i u servisu, po najpovoljnijoj ceni. U zavisnosti od modela laptopa zavisi i pristup čišćenju.

Redovna cena usluge čišćenja laptopova i nanošenja nove termičke paste je od 1.200 - 2.000 dinara. Zato iskoristite povoljnost letnje akcije.

  Čišćenje laptopa kompletno

  Šta podrazumeva kompletno čišćenje laptopa ?

 • 1Čišćenje rashladne grane, kulera, unutrašnjosti laptopa, rešetke, svih komponenti
 • 2Čišćenje tastature laptopa od masnoće, pepela, vlage, prašine
 • 3Obavezno nanošenje nove termičke paste na procesoru, grafičkom čipu i čipu biosa (zamena paste)
 • 4Podmazivanje kulera ukoliko je bučan ili zamena istog
 • 5Fizičko/hemijsko odrstranjivanje zapeklih nečistoća i masnoća
 • 6Provera operativnog sistema nakon čišćenja. Provera temperature.
 • 7Eventualna provera softvera na laptopu (samo na zahtev vlasnika laptopa)

Šta se postiže čišćenjem laptopa

Laptop ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se laptop čuva od kontakta sa prašinom, pepelom, vlagom ... itd. Međutim, i najupornija briga o laptopu često biva nedovoljna pa se dolazi u situaciju da laptop bude prljav. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred odmore, kada dnevna temperatura prelazi i 40 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad laptopova, produžava radni vek laptopa i smanjuje rizik od kvara. Često pregrevanje laptopa dovodi do obaveznog kvara koji je u mnogo slučajeva težak i popravka je neisplativa. Dakle, bolje je i jeftinije preduzeti korake kako bi se produžio radni vek laptopa.

Provera temperature laptopa

Temperatura u laptopu je osnovni pokazatelj, odnosno da li hlađenje na laptopu radi i li ne radi. Za proveru radne temperature možete koristiti proveren i dobar program pod nazivom Speccy. Preuzmite ga klikom na Speccy download, instalirajte i konstatujte temperature: Temp 1 - (unutrašnjost kućišta), Core - Procesor (CPU), grafički čip - (GPU), hadr disk ( HDD) ... itd. Oznake Fan 1, Fan 2 ... itd, su inače brzine kojom se okreću ventilatori (kuleri).

Takođe, nešto jednostavniji program za nadgledanje i kontrolu temperature procesora je i Core Temp. Nešto više o Speccy, Speedfan-u i ostalim programima pogledajte i na našoj stranici Besplatni programi download.

Ako niste sigurni da li vaš laptop pregreva ili je na granici pregrevanja, pozovite nas da proverimo.