Čišćenje laptopa

čišćenje laptopa

Čišćenje laptopa od prašine

Čišćenje laptopa od prašine se spada u obavezan godišnji servis laptopa, u zavisnosti od uslova u kojima laptop radi. Naš laptop servis svakodnevno čisti laptopove, servisira rashladne grane, menja termalne paste i popravlja/menja kulere odnosno laptop ventilatore. Čistoća laptopa direktno utiče na njegov životni vek i kako ne bi ste rizikovali da se nešto pokvari zbog pregrevanja, razmislite kada bi ste očistili laptop. Visoka temperatura laptop delove oštećuje na taj način da je čest slučaj da je popravka kvara skoro nemoguća. Upravo zbog toga ciscenje treba shvatiti kao obavezno kako bi se laptopu produžio radni vek. Naš laptop servis beograd obavlja detaljno čišćenje laptopova, tableta i ostalih uređaja uz upotrebu kvalitetnih sredstava za čišćenje kao i termalne paste proverenih proizvođača. Ako je potrebno prilikom čišćenja zameniti neki dotrajali deo na laptopu (kuler), obavićemo to odmah a cena rada obuhvata tu vrstu usluge.

Kada doneti laptop na čišćenje ?

Vlasnici laptopova pre ili kasnije primete da se laptop previše greje, postaje sve topliji, postaje bučan, laptop ventilator na hladnjaku (kuler) se jako okreće i čuje se zujanje. Naravno, sve dok se laptop pali i radi mnogima ne pada na pamet da bi upravo zbog konstantnog pregrevanja komponenti u unutrašnjosti laptopa moglo doći do ozbiljnog kvara. Iako pod normalnim okolnostima temperatura u laptopu ne bi smela da prelazi 75 C, usled nagomilavanja prašine na rešetki hladnjaka blokira se izbacivanje vrelog vazduha pa se laptop ugreje jako pri čemu su neka merenja pokazivala i preko 95 C. Tada dolazi do crkavanja čipova i jednostavno se laptop gasi. Velike konstantne temperature grafičkog čipa (grafičke kartice) prouzrokuju gubitak slike ili gašenje laptopa. Kada se laptop ugasi teško se upali ili se uopšte više ne može uključiti. Kada lampica svetli i čuje se da laptop radi, okreće se ventilator ali nema slike na ekranu, to je jasan znak da je došlo do oštećenja zbog pregrevanja.

Čišćenje laptopa je mali izdatak u odnosu na ono što se dobija posle kompletnog čišćenja. Čest slučaj je da laptop secka, ne može se gledati Youtube na većoj rezoluciji (slika se koči, zamrzava, ton prekida) zbog toga što procesor konstantno greje iznad dozvoljenih temperaturnih granica. Često brzinsko čišćenje ne daje rezultate pa je potrebno kompletno očistiti laptop što je naša svakodnevna praksa. Međutim, treba napomenuti da umereno zujanje ventilatora pod većim brojem obrtaja ne treba shvatiti kao opomenu da nešto nije u redu. Samo u slučaju da je kuler jako bučan ili ga više ne čuete da se okreće, morate hitno laptop doneti u servis i tako spasite laptop od posledica pregrevanja i pregorevanja komponenti.

Čist laptop je uvek spreman za rad i na povišenim letnjim temperaturama, čak i bez dodatnog postolja sa kulerom. Ali, posle nekog vremena, prašina, masnoća, pepeo i ostala prljavština se nakupe i uspore laptop. U tom slučaju, prvi simptomi su sporo podizanje sistema, laptop sporo radi, jako topla ili čak vrela tastatura, često gašenje laptop računara i stalni restart. Ako se uporno uključuje laptop može doći do pregorevanja procesora ili grafičkog čipa. Tada imamo situaciju da se Windows podiže, čuje se zvuk ali nema slike na monitoru. Čak i ako nije moguće primetiti da postoji prašina na rešetki gde ventilator izduvava topao vazduh iz rashladne grane, unutra sigurno postoje nečistoće koje i u najmanjoj meri remete normalan protok vazduha.

AKCIJA 2017 - ČIŠĆENJE LAPTOPA KOMPLETNO OD PRAŠINE I VIRUSA = 1.500 DINARA
Laptop ne morate da donosite u servis jer se čišćenje obavlja na licu mesta ! Dolazak na adresu se ne naplaćuje.

Pošaljite nam laptop na čišćenje i vraćamo vam ga kompletno očišćenog na adresu u bilo kom gradu Srbije preko kurirske službe. Plaćate samo cenu čišćenja ! Prosečna cena poštarine je oko 200 dinara a šaljete samo laptop bez punjača.

Ako vam se bilo šta od ovoga dešava, proverite najpre da li je sve u redu sa baterijom laptopa. Probajte da uključite laptop samo sa adapterom. Mekanom četkicom prebrišite otvore ili usisivačem slobodno pređite preko svih otvora za hlađenje na laptopu. Često se dogodi formiranje takozvanog "tepiha" na rešetki za hlađenje, usled čega se sav topli vazduh vraća nazad i dodatno greje sve komponente laptopa. Ako je okom vidljiv, pokušajte čačkalicom da lagano rastresete nagomilanu prašinu, a zatim usisivačem pređite preko rešetke. Budite veoma pažljivi kako ne bi ste izazvali neko oštećenje.

Ako se problem i dalje ponavlja, vreme je za detaljno čišćenje laptopa.

POSTUPAK ČIŠĆENJA LAPTOPA

Prvi znak da laptop ne radi kako treba je zujanje ventilatora. Kada on postane bučan, došlo je sigurno do poremećaja protoka vazduha unutar laptopa. Takođe, ako je laptop vreo na dodir sa gornje i donje strane, to je siguran znak da se ne hladi dobro. Ako se laptop gasi sam od sebe to je već znak da ga obavezno donesete u servis ili zakažete terenski servis laptopa.

 • Čišćenje laptopa obuhvata:
 • Čišćenje kulera od prašine i podmazivanje ležišta odnosno biksne
 • Čišćenje kućišta laptopa kompletno, skidanje rešetke
 • Stavljanje-zamena termalne paste ili gume za hlađenje (nova pasta+nova gumica)

Čišćenje laptopa je veoma korisna usluga koja ne košta puno i štiti vaš budžet od naknadnih troškova proisteklih iz zanemarivanja konstatnog pregrevanja.

Napomena: Ako niste sigurni kako se čisti laptop, kako se otvara (rasklapa) kućište laptopa, nemojte samostalno pokušavati. Nestručno otvaranje najčešće dovodi do kvara koji može biti fatalan po laptop. Neki laptopovi imaju pristupačan ventilator za čišćenje pa je dovoljno da ga otvorimo i usisamo prašinu. Međutim, kod nekih modela je potrebno otvoriti čitavo kućište i skinuti komponente i kablove kako bi smo uopšte došli do rashladne grane. Bilo kako, nije skupo, cena je povoljna i bolje je bezbedno očistiti laptop nego napraviti štetu.

Došlo je leto i temperatura raste iz dana u dan. Vrela tastatura i znojenje dlanova uz laptop su samo neki simptomi koji nas navode na čišćenje laptopa od prašine ili kupovinu stalka za hlađenje. Ako je vaš laptop prljav, nije čišćen od kako je kupljen, stalak za hlađenje neće pomoći. Kompletno čišćenje vam jedino može rashladiti laptop !

Prašina u laptopu je veoma štetna po sve elektronske komponente. Takođe, prašnjav kuler gubi na svojoj efikasnosti i do 90 % i biva često puta pokvaren zbog ne-čišćenja.

CENA ČIŠĆENJA LAPTOPA

Cena čišćenja laptopa varira u zavisnosti od modela. Ako se laptop ceo rasklapa onda je cena 2.000 din dok kod laptopova kod kojih se otvara samo poklopac iznad kulera cena je 1.200 dinara. Čišćenje ne traje dugo, nije komplikovano i ujedno se mogu otkriti i neke skrivene mane koje laptop ima. Prašina u laptopu otežava da rashladni i relativno ne-efikasni klima uređaj radi kako treba. Način izvedbe hladnjaka od bakra i aluminijuma koji sa procesora usisavaju vreli vazduh pomoću kulera postoji odavno. U principu, neki laptopovi imaju bolji hladnjak a kod nekih je loše urađen, što dodatno ukazuje na obavezno periodično čišćenje laptopa.

Ako niste vešti u rasklapanju laptopa, savetujemo vam da ne pokušavate sami da ga otvarate. Prvo, možete da oštetite njegove osetljive komponente. Drugo, može se desiti da napravite još veći problem ako zaboravite da vratite neki deo na svoje mesto. Neretko imamo situaciju da su šarke polomljene kao i plastika i DC konektor jer je rasklapanje bilo izvedeno nasilno. Razni tutorijali sa Youtube-a su korisni za rasklapanje i čišćenje laptopa, ali samo ako znate šta radite.

Čišćenje laptopova obavljamo na terenu i u servisu, po najpovoljnijoj ceni. U zavisnosti od modela laptopa zavisi i pristup čišćenju.

Redovna cena čišćenja laptopova i nanošenja nove termalne paste je 1.500 dinara. Zato iskoristite priliku da vaš laptop učinite bržim, efikasnijim i produžite mu radni vek..

  Povoljno čišćenje laptopova u Beogradu

 • 1 Čišćenje rashladne grane laptopa, kulera, unutrašnjosti laptopa, rešetke, sve komponente.
 • 2 Čišćenje tastature laptopa od masnoće, pepela, vlage, prašine.
 • 3 Obavezno nanošenje nove termalne paste na procesoru, grafičkom čipu i čipu biosa (zamena paste i gumica).
 • 4 Podmazivanje kulera na laptopu specijalnim mastima, ukoliko je bučan ili zamena ventilatora.
 • 5 Fizičko/hemijsko odrstranjivanje zapeklih nečistoća i masnoća.
 • 6 Fino čišćenje tastature specijalnim sredstvima.
 • 7 Glancanje ekrana/displeja na laptopu kao i kompletnog kućišta.
 • 8 Provera operativnog sistema nakon čišćenja. Provera temperature svih laptop čipova.
 • 9 Eventualna provera softvera na laptopu (samo na zahtev vlasnika laptopa).

Cena čišćenja laptopa

Cena čišćenja laptopa je povoljna kada se uzme u obzir da mi obavljamo kompletno čišćenje svih delova laptopa. Detaljno se čisti ventilacioni kanal (tunel) koji vodi od procesora, preko grafičke kartice i čipa biosa do izlazne rešetke. kada se sve lepo očisti, skida se stara osušena pasta a zatim se nanosi nova termalna pasta. Takođe se čisti okolina koja je zahvaćena prašinom i svaki deo pojedinačno. Spoljašnjost laptopa (tastatura, ekran, kućište) se takođe čiste specijalnim sredstvima. Cena čišćenja obuvata kompletnu uslugu i nema dodatnih troškova. Dešava se da pojedini kuleri nakon podmazivanja rade perfektno ali ako to nije moguće, onda se vrši zamena kulera. Ugradnja polovnog ventilatora se ne preporučuje.

Koliko često je potrebno čišćenje laptopa ?

Savet je da se laptop čisti na svakih 6 meseci do godinu dana u zavisnosti od toga pod kojim okolnostima laptop radi. Kod nekih laptopova se prašina nagomilava češće i brže zbog same izvedbe rashladnog sistema. Ako primetite da se laptop zagreva više nego što ste navikli, ne oklevajte već ga donesite na čišćenje.

Šta se postiže čišćenjem laptopa ?

Svaki laptop ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se laptop čuva od kontakta sa prašinom, pepelom, vlagom ... itd. Međutim, i najupornija briga o laptopu često biva nedovoljna pa se dolazi u situaciju da laptop bude prašnjav, vreo, usporen. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred odmore, kada dnevna temperatura prelazi i 30 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad laptopa, produžava radni njegov vek i smanjuje rizik od kvara. Često pregrevanje laptopa dovodi do obaveznog kvara koji je u mnogo slučajeva komplikovan i popravka je neisplativa. Dakle, bolje je i jeftinije angažovati profesionalni servis za čišćenje laptopa kako bi naš majstor kompletno sredio vaš laptopna licu mesta i doveo ga u stanje kao kada je kupljen..

Provera temperature laptopa

Temperatura laptopa je jedan od osnovnih pokazatelja ispravnosti, odnosno da li hlađenje na laptopu radi i li ne radi. Za proveru temperature u laptopu možete koristiti SpedFan i CoreTemp ali i proveren i dobar program pod nazivom Speccy. Preuzmite ga klikom na Speccy download, instalirajte i konstatujte temperature: Temp 1 - (unutrašnjost kućišta), Core - Procesor (CPU), grafički čip - (GPU), hadr disk ( HDD) ... itd. Oznake Fan 1, Fan 2 ... itd, su inače brzine ventilatora (kulera).

Takođe, nešto jednostavniji program za proveru i kontrolu temperature procesora je i Core Temp. Nešto više o Speccy, Speedfan-u i ostalim programima pogledajte i na našoj stranici Besplatni programi download.

Ako niste sigurni da li vaš laptop pregreva ili je na granici pregrevanja, pozovite nas da proverimo - besplatno!

 • Čišćenje laptopa Beograd
 • Čišćenje laptopova Beograd
 • Čišćenje laptopa cena
 • Cena čišćenja laptopova
 • Čišćenje laptopa od prašine
 • Kada se čisti laptop
 • Potrebno čišćenje laptopa
 • Merenje temperature u laptopu